Probléma

2023.08.11. 13:35

Intézkedési terv alapján zajlik a poloskamentesítés a szentgotthárdi szociális intézményben -frissítve

A szentgotthárdi pszichiátriai otthon mindhárom épületrészében megjelent az ágyi poloska-fertőzés. Az A és C épületben lévőket érinti jelenleg a probléma. Irtanak, fertőtlenítenek és festenek is – tudtuk meg a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság sajtó osztályától.

Tömböly Ágnes

Fotó: Szendi Péter

A kormányhivatal is figyeli az intézkedési terv végrehajtását

"A Körmendi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársai augusztus 2-án végeztek ellenőrzést lakossági bejelentésre a szentgotthárdi intézményben" - tudtuk még meg a Vas Vármegyei Kormányhivataltól. 

Az ellenőrzés során intézkedési tervet kértek. "Munkatársaink meggyőződtek arról is, hogy az intézmény a védekezésbe a fenntartó mellett szakvállalkozót is bevont. Az intézkedési tervben szereplő lépések megvalósulását a járási népegészségügy munkatársai folyamatosan nyomon követik" - tájékoztatta lapunkat a kormányhivatal. 

Előzmény:

Mint arról korábban beszámoltunk: sokkoló videó került nyilvánosságra a napokban, amin az látszik, egy betegen hemzsegnek az ágyi poloskák. „A sajtóban megjelent felvétel az intézményben készülhetett, a felvétel pontos időpontját nem ismerjük” – válaszolta kérdésünkre a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, ami a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas vármegye felügyeletét látja el. 

A fertőzött bútorzatot, ruhát megsemmisítik

„Az intézmény mindhárom épületrészét érintette az ágyi poloska-fertőzés. Jelenleg egy épületrész van lezárva, ennek az épületrésznek a poloskamentesítése megtörtént, a tisztasági festése megkezdődött. A fertőzött területről ide kerülnek áthelyezésre az ellátottak. A poloska irtása azonban a lakott részeken is folyamatos, az intézmény teljes területén napi szintű takarítás, higiéniai tisztítás történik” – közölték a sajtó osztályról. Az otthonban 528 ellátottat gondoznak. Megerősítették azt az információnkat is: intézkedési terv készült a helyzet megoldása érdekében. Azt írták: „Jelenleg az intézkedési tervnek megfelelően történik a poloskainvázió megfékezése, ennek keretében zajlik az irtás, fertőtlenítés, festés, takarítás, a fertőzött bútorzat és ruházat megsemmisítése, visszafertőződés megakadályozása. Az ágyi poloska megjelenése óta folyamatosak a védekezéssel és a fertőzés megszüntetésével kapcsolatos intézkedések”. Kitértek arra is: folyamatos a kapcsolattartás és egyeztetés a kormányhivatal népegészségügyi osztályával, ennek eredményeként alakították ki az ellátottak és a dolgozók biztonságát, egészségét védő intézkedéseket és az intézményi protokollt.

Szezonálisan évek óta megjelenik az ágyi poloska

Egy mindent kibíró, ellenálló rovarról beszélünk – hívta fel a figyelmet a lapunknak tegnap nyilatkozó egészségügyi gázmester. Úgy tűnik, ezt már a szentgotthárdi otthonban is megtapasztalták, hiszen évek óta küzdenek a problémával.

„Az ágyi poloska fertőzöttség az intézményben – a folyamatos higiéniai és fertőzésmentesítési intézkedések ellenére – szezonálisan újra és újra megjelenik 2018 óta, melynek megszüntetésére folyamatosan törekszik az intézmény és a fenntartó is” – tájékoztattak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól. Mint ahogy azt is tudatták: Vasban más, általuk felügyelt intézmény nem fertőzött ágyi poloskával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában