Könyvet is bemutattak

2023.08.24. 10:00

Két patak – két falu, virtuális barangolás - Megyei identitás fórumot rendeztek Gencsapátiban

Megyei identitás fórumot rendeztek tegnap a művelődési házban, ahol bemutatják a Két patak – két falu Képek Gencsapáti történetéből című könyvet, amelyhez egy virtuális barangolás is kapcsolódik Gencsapáti értékei mentén.

Merklin Tímea

Varga Albin, a gencsapáti művelődési ház vezetője köszöntötte az érdeklődőket

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: CSEH GABOR

Bodorkós Ferenc polgármester azzal köszöntötte a résztvevőket, hogy nem hitte, hogy ilyen kaliberű könyv jelenik meg a faluról, amelyben ő is él, és szívből örül, hogy mindez fennmaradt, és átadhatják e történelemmorzsákat az utókornak. A kötetet bemutatták: dr. Kóta Péter történész, a könyv szerkesztője és dr. Pál Ferenc történész, aki néhány fejezetet írt tudományos kutatómunkájuk alapján. Áttekintették az országos és a vármegyei levéltárak anyagait, két történelmi családra tekintettel: az Eszterházyak a gencsi, a Széchenyiek az apáti birtokosok voltak. – Érdekesség, hogy előbukkant a kutatások során például Bertha János, aki hitelügyletekből kovácsolt magának tőkét, és abból vette meg az apáti kastélyt a 18. század elején (egyébként ő volt Deák Ferenc dédapja). 

Forrás: Cseh Gábor

Lánya, Bertha Terézia elvált a férjétől, így felélték a vagyont, amit az apja szerzett, és végül kénytelen-kelletlen át kellett adniuk a Széchenyieknek – mesélte Pál Ferenc. – Apátihoz tartozott Besenyőfalu, ami ma már azért nincsen, mert amikor Széchenyi Pál felvásárolta, meg is szüntette azzal, hogy elköltöztette onnan a jobbágyokat, és majorságot hozott létre, annak meg a helyén ma lakótelep van. A könyvhöz kapcsolódó virtuális barangolásról Nagy Krisztina, a megyei identitás fórum szervezője, a Hegypásztor Kör programszervezője tájékoztatott. Amint megtudtuk, a gencsi értéktárnak már volt egy honlapja, ezt fejlesztették egy interaktív felületté. Az értékek felkerültek egy térképre, odakattintva megnézhetünk róla fotót, gömbkamerás felvételt, történeti leírást, és egyebek közt nyitvatartást is.

Forrás: Cseh Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában