Befogadni, meghallgatni, figyelni és segíteni

2023.08.28. 20:28

Körmenden tartotta meg idei tanévnyitóját a Szombathelyi Egyházmegye

Az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban hétfőn délelőtt tartották meg az egyházmegyei tanévnyitót, amelyen a Szombathelyi Egyházmegyéhez tartozó óvodák, iskolák pedagógusai, dolgozói vettek részt. A szentmise főcelebránsa Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök volt.

Tóth Judit

Beszédet mondott dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora

Forrás: VN

Az egyházmegyei tanévnyitó kezdetén Horváth Márton, a Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola tanulója szavalta el Aranyosi Ervin Isten szeret engem című versét, majd Tálas József, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága igazgatója köszöntötte a megjelenteket, így Gombásné Nardai Ibolyát, a Körmendi Járási Hivatal járási hivatalvezetőjét, dr. Szabó Barna körmendi önkormányzati képviselőt, bizottsági elnököt, valamint dr. Gloviczki Zoltánt, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorát is.

– Évente más-más helyszínen tartjuk egyházmegyei tanévnyitónkat, tavaly a szombathelyi székesegyházban jöttünk össze, most Körmenden, ezért köszönetet mondunk vendéglátónknak, Kiss László esperes-plébánosnak, aki nagy szeretettel fogadott bennünket – mondta Tálas József, majd átadta a szót dr. Gloviczki Zoltán rektornak. 

– Az új tanév kezdetén derűs a szívem és nyugodt a hangom, mert tudom: ránk, pedagógusokra – mióta világ a világ – szükség van. Nagy szerepünk van abban, hogy a szülők segítségével életképes gyermekeket neveljünk a 21. században. Hiába a technikai fejlődés, a mesterséges intelligencia hódítása, az elvárás más: az, hogy a gyerekek boldog felnőtté váljanak, legyen kreatív gondolkodásuk, érzelmi intelligenciájuk, empátiájuk, koordinálóképességük, legyenek rugalmasak, kíváncsiak, megbízhatók, gondoskodóak. Ezt megtanítani a szülő mellett a pedagógus képes, a mesterséges intelligenciának nincsenek meg ezek a tulajdonságai – hangsúlyozta a rektor, majd felhívta a figyelmet a pedagógusok legfőbb feladataira: meghallgatni, befogadni, figyelni és segíteni – ezek a kulcsszavak a munkánkban – mondta. A tanévnyitó szentmisével ért véget, amelynek főcelebránsa Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök volt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában