Sok a panasz

2023.08.09. 17:26

Kövek, gödrök, nyomvályúk: a szombathelyi Síp utca állapota évek óta romlik - fotók

Gödrös, hepehupás, köves a szombathelyi Síp utca: szárazságban a porral, esőben a sárral küzdenek a lakók. Érthető, hogy egyre elkeseredettebbek, hiszen akad, aki lassan húsz éve várja, hogy újra szilárd burkolat kerüljön az útra.

Tömböly Ágnes

Egyre rosszabb állapotban van az út és a csapadékvíz-elvezetés sem megoldott - mutatja Ökrös Attila a Síp utcában

Fotó: Unger Tamás

Múlt héten a Márton Áron utca áldatlan állapotáról írtunk, e cikkünk nyomán keresték meg lapunkat a Síp utcában élőkÖkrös Attila az, aki végigvezet minket a gödrös, hepehupás, kövekkel tarkított több száz méteres útszakaszon. A gépkocsit a Homok utca felőli részen, aszfaltos szakaszon hagyjuk, gyalog tesszük meg a távot, közben Attila elmeséli mintegy két évtizedes történetét. Családjával 2015 nyarán költözött a Síp utcába. 

Megtudjuk: a 2000-es években az utca feléig még egy szűk, de aszfaltozott út vezetett. Ma már nyomait sem látni. Egy közműépítés során felbontották a szilárd burkolatot azt ígérve, majd ha befejeződnek az építkezések a területen, újra borítják. Azóta azonban folyamatosan zajlanak a beruházások az oladi platón. Egyre több család választja otthonának a helyet, egyre többen költöznek Szombathely e részébe.

- A Síp utca domb felőli oldalán lévő házak és az utca sem tartozott az oladi platóhoz, de aztán szinte a teljes szakasz odakerült. Emiatt azonban a lakógyűlésekre máig nem kapunk meghívót – erről is beszél Ökrös Attila, közben mutatja: ezek a lakóépületek bal oldalon még nem álltak, amikor ide költöztek, most azonban az utcaszámozás alapján már több, mint 60 ingatlan sorakozhat a Síp utcában. A férfi úgy tudja: eredetileg 25-30 házra tervezték a közműhálózatot. Nagy kérdés, meddig bírja a terhelést. Szóba kerülnek a rendszeres áramkimaradások: egy „túlterhelt” napon akár 10-12 alkalommal is elmegy az áram. Mindez persze károkkal jár - osztja meg tapasztalatait. Beszélünk a jelenlegi „csapadékvíz-elvezetésről” is: szemmel látható az a mély vályú az útban, ahol az esővíz elfolyik, a semmibe...

Ma már 5-6 utca nyílik a Síp utcából. Az ott élők és az építkezésekhez a teherautók is azon át járnak. Így amikor a lakók szorgalmazzák a csapadékvíz-elvezetés és az út kiépítését, legtöbbször azt a választ kapják: nincs értelme addig, amíg ilyen teherforgalom nehezedik az útra.

Kérdésünkre: mikor szórták fel utoljára zúzalékkal az utcát, Attila úgy felel: talán két éve. Sorolja a mindennapi nehézségeiket is: száraz időben a porral, esőben a sárral küzdenek – épp úgy, mint a Márton Áron utca poros szakaszán élők. Gumigyilkos ez az út, de a futóművet is próbára teszi – ezt is halljuk. 

Amerre nézünk, a már lakott családi házak mellett és mögött további épülő ingatlanok, köztük társasházak is. - Itt a beruházások akár még 20 évig is eltarthatnak – jegyezzük meg félve, mire Attila bólogat. Változik-e legalább az úthelyzet, s ha igen, az utat mivel borítják? - ennek próbálunk utánajárni következő cikkünkben. Az oladi plató - mint az jól ismert - magánterületnek minősül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában