A Szentatya fontosnak tartja a fiatalokat

2023.08.14. 14:00

Lisszaboni katolikus világtalálkozó - A szentgotthárdi Kozma Eszter is ott volt, őt kérdeztük

2023. Augusztus 1. és 6. között rendezték meg a 37. Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót (IVT) Portugália fővárosában, Lisszabonban. Magyarországról mintegy 1200 fiatal érkezett, köztük többen már július utolsó hetében indultak, mivel Portugália több pontján előtalálkozókat is szerveztek. Az IVT-t II. János Pál pápa hívta össze először 1984-ben, amelyet azóta három-négy évente rendeznek meg felváltva egyszer Európában, majd egy Európán kívüli országban.

Tersztyánszky Krisztina

A hazánkból érkezett fiatalok csoportja a Mindszenty-szobor mellett Fátimában, a magyar keresztút elején

Forrás: Kozma Eszter

A magyar zarándokok között ott volt a szentgotthárdi Kozma Eszter is, őt kértük, számoljon be a találkozón szerzett élményeiről.

– Mivel  nagyszámú magyar fiatal jelentkezett a világtalálkozóra, lehetőségünk volt egy háromnapos magyar katekézisen tanúságtételeket hallgatni, szentségimádáson is részt venni – kezdte beszámolóját a diáklány. – A katekézisek teret adtak ahhoz, hogy jobban megismerjük egymást, illetve hogy kérdéseket tegyünk fel magyar papoknak és püspököknek a katolikus hitről, a Bibliáról, a tanításokról. Készségesen válaszoltak akár személyesebb hangvételű kérdésekre is (Pl. ,,Miben alszik egy pap?” – ,,Hitben.”). Délutánonként kapcsolódtunk be a világtalálkozó programjaira, ugyanis a hitéleti programok mellett kulturális eseményekkel is készültek a portugál szervezők. Az ingyenes tömegközlekedéssel bejártuk a főváros legszebb pontjait, ingyenesen látogathattunk helyi múzeumokat és látványosságokat, esténként táncos és zenei szabadidős lehetőségeket is kínáltak. Én a Fiatalok Fesztiválja mellett döntöttem: minden este két-három koncertet tartottak Lisszabon egyik terén, ahol több ezren élhettük át a lazulós fesztiválhangulatot. A koncerteken angol, amerikai, spanyol és francia (rock)bandák léptek fel, legtöbbjük élén katolikus papokkal!

Eszter elárulta: az Ifjúsági Világtalálkozóra Ferenc pápa is ellátogatott, aki a közös keresztút mellett a vasárnapi záró szentmisét celebrálta.

– A Szentatya több ízben szólt a fiatalokhoz, elmondta, hogy mindannyiunknak van helye az egyházban, hangsúlyozta, hogy váljunk a szeretet hirdetőivé, és bátorított minket, hogy ne legyünk ,,kanapékeresztények”, vagyis hogy segítsük egymást, fogjunk össze a közös jó érdekében. Az egyhetes találkozó végén a vasárnapi szentmisét megelőzően több mint egymillióan virrasztottunk a Tajo folyó partján, majd pedig reggel kellemes elektronikus zenével ébresztett minket egy pap, aki hobbiját tekintve dj. A szentmise várva várt pillanataként pedig Ferenc pápa kihirdette, hogy a következő Ifjúsági Világtalálkozó 2027-ben Dél-Koreában, Szöulban lesz.

– Összességében úgy gondolom, óriási hatással volt rám a portugáliai zarándoklat, megerősödtem hitemben, valamint jó érzés volt átélni, hogy a Szentatyának és az egyháznak mennyire fontosak a fiatalok – zárta szavait Kozma Eszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában