Ünnep

2023.08.21. 07:12

Megemlékezések Vasban Magyarország születésnapján - összefoglaló

Vármegyeszerte megemlékeztek az államalapítás és az új kenyér ünnepéről. Szentmisékkel, kulturális- és zenei programokkal, tűzijátékkal telt augusztus 20-a Vasban.

Vaol.hu

Fotó: © Cseh Gábor

SZOMBATHELY  

A Kálvária templomban szentmisével és az új kenyér megáldásával kezdődött, az országzászló felvonásával folytatódott a megemlékezés. Nemény András polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta: mindazok, akik Szent István útját járják, a lényeget tekintve azonosak, sorsközösségben élnek. A koszorúzás után Fazakas Márton csornai premontrei apáttal megszegték az új kenyeret.  

 

SÁRVÁR  

A 42. Nemzetközi Folklórnapokon rendeztek ünnepséget a várban. – Szent István olyan alapokra építette az országot, amelyek a mai napig kitartanak – hangsúlyozta Kondora István polgármester, hozzátéve: Sárvár várossá avatásának 55. évfordulójára is emlékeznek.

 

CELLDÖMÖLK  

A Kemenesaljai Művelődési Központban előbb Fehér László polgármester, majd Ágh Péter Észak-Vas vármegye országgyűlési képviselője mondott beszédet. - Szent Istvánnak az országépítésben, nekünk, a városépítésben van feladatunk.  Megtiszteltetés, hogy ebben részt vehetek. Celldömölkre a vasi önkormányzat által koordinált pályázatokkal, kormányzati költség-kiegészítésekkel 5.2 milliárd forint érkezett, továbbá számos állami fejlesztés is megvalósult. Magyarország, benne Celldömölk érdeke is a béke, ez teremti meg a jövő építésének alapjait – fogalmazott.  

 

 

VASVÁR  

A Nagy Gáspár Művelődési Központban kenyérszenteléssel kezdődött a Szent István király ünnepére rendezett megemlékezés. Beszédet mondott Tóth Balázs polgármester, az ünnepi műsorban közreműködött a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes.  

 

SZENTGOTTHÁRD  

Az államalapítás ünnepén a település alapításának 840. évfordulójáról, és az idén 40 éves városi címről is megemlékeztek. A templomban tartott szentmise után az ünneplés a Csákányi László Filmszínházban folytatódott, ahol Szép Renáta felvezetője után Bodorkós Imre atya köszöntötte a jelenlévőket, majd Maximilián, heiligenkreuzi apát és dr. Székely János megyéspüspök üdvözletét is tolmácsolta. Emlékeztek a város egykori vezetői: Szabó László levélben köszöntötte a szentgotthárdiakat, Bauer Károly, Viniczay Tibor és Huszár Gábor személyesen osztották meg gondolataikat az ünneplőkkel.

Díszoklevelet vehetett át Závecz Katalin, parkfenntartási és kertészeti munkatárs, a Nagyboldogasszony Plébániatemplom két restaurátora, Pintér Attila és Somos Tamás, valamint Szilágyi Andor, a Legyetek szeretettel című filmsorozat forgatókönyvírója. Szentgotthárd Város Testnevelési és Sportdíját László Ferenc kapta, a Szentgotthárd Városért díjat dr. Frank Róza. A Szentgotthárd Város díszpolgára címet dr. Schultz Antalnak adományozták, aki 1967-től, immáron 56 éve dolgozik a szentgotthárdi rendelőintézet fogorvosaként.

Az ünnepség zárásaként Majthényi László, a vasi közgyűlés elnöke is köszöntötte a születésnapos várost, egyúttal a vármegye elismerő oklevelét is átadta a polgármesternek, Huszár Gábornak.

 

 

ŐRISZENTPÉTER  

Az Árpád-kori római katolikus templomban szentmisével tisztelegtek az államalapítás ünnepe előtt. Marton Ferenc vasi alelnök így fogalmazott: - Államalapító Szent István királyunk óta tudjuk, hogy országot szerezni, alapítani és megtartani csak akkor lehet, ha szellemi erő és egység rejlik a mindennapi és rendkívüli tetteink mögött. Hazánknak, az ország vezetőinek és mindazoknak, akik mai társadalmunkban vállalják a rájuk osztott szerepet, a megtartó és megmaradást biztosító célok elérésére kell törekedniük. Szent Istvánhoz fohászkodva abban kell hinnünk, hogy helyünk a világban nem véletlen, hanem a múltunkból eredeztethető jövő alkotó-teremtő lehetőségei határozzák meg - mondta. Zárásként megkoszorúzták a templomkertben található Szent István szobrot.  

 

KŐSZEG  

A Jurisics téren tartották az augusztus 20-i ünnepséget, ahol mások mellett a város jelen lévő díszpolgárait, életműdíjasait, valamint azállamalapító Szent István király ünnepe alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Bariska István nyugalmazott főlevéltárost, Kőszeg díszpolgárát és Németh Jánost, Kőszeg Életműdíjas festőművészét köszöntötte Básthy Béla polgármester.

Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Básthy Bélának a település hagyományait és kulturális értékeit éltető és szülötteinek emlékét őrző, a helyi közösségeket erősítő városvezetői tevékenysége elismeréseként – a Jurisics téren neki is gratuláltak.

 

Közös államunk alapításának napja Magyarország születésnapja. Szent István király óriási hittel a magyarokban letette az önálló magyar állam alapjait, amit erős törvényekkel és határvédelemmel, a magyar állam szuverenitásával erősített meg. Országunk azért tudott magyar maradni a Kárpát-medencében, mert nekünk, magyaroknak mindig Magyarország volt az első. Országunkat a közösen elért eredmények és a bajban az összekapaszkodás tette naggyá. A mai ünnep és magyar államunk közös örökségünk, és van feladatunk ennek továbbvitelében, emlékeztetett ünnepi beszédében Ágh Péter államtitkár, országgyűlési képviselő. Majd gratulált a kőszegi kitüntetetteknek, köztük Básthy Béla polgármesternek, aki, mint mondta, nemcsak ígérte, hanem bizonyította is, hogy képes a város építésére.

Ágh Péter arra is ráirányította a figyelmet: Szent István munkáját az építés területén is előre kell vinnünk. – Szent István egy országot épített. Nekünk feladatunk Kőszegen a város építésében van – mondta, és az elmúlt évekre visszatekintve kijelentette: a mostani önkormányzati ciklusban olyan mértékű fejlesztést sikerült elérni időarányosan, amelyre kevés példát találhatunk Kőszeg újkori történelmében. A következőkben felsorolta a több milliárd forint kormányzati támogatásból elkezdődött és megvalósított elképzeléseket. – A kőszegiekkel együtt még sok tervünk van a város érdekében, hogy a 20. század elzárt városából egy múltjára büszke, vonzó, fejlődő, gyarapodó Kőszeget építhessünk. Ehhez további szövetségre, együttműködésre és békére van szükség jegyezte meg. Beszédét azzal zárta: Szent István óta a magyarok tettei világosan üzenik egy mondat igazságát: „A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenekelőtt.”

 

Az új kenyeret Kirner Antal Zoltán plébános, Zsóri-Ments Orsolya iskolalelkész és Kisantal Zsuzsanna református lelkész áldotta meg.

18 órakor ünnepi szentmise kezdődött a Jézus Szíve Plébániatemplomban, amelyen közreműködött Soskó András operaénekes, orgonán kísért Benkő Balázs kántor. A hallgatóság adományait a Kőszegi beteg gyermekekért – Myrtill Alapítvány támogatására ajánlották fel.

 

 

BÜK

 

A városházán szombaton megtartott ünnepi képviselő-testületi ülésen, amelyet dr. Németh Sándor polgármester vezetett, az ünnepi műsort a 20 éves Keltike Népdalcsoport, Pintér Anikó és Hujber Ferenc vezetésével adta.  
Az ünnepi testületi ülésen Vámos Zoltán főispán volt a szónok a városházán. Kiemelte: nekünk, Kárpát-medence magyaroknak kötelességünk őrizni és az utókornak áthagyományozni Szent István örökségét, szellemiségét.  

– István királyunk 1038. augusztus 15-én adta vissza lelkét a teremtőnek. 940 évvel ezelőtt augusztus 20-án avatták szentté. Magyarország megszületésének ünnepe ez a nap. Fontos feltenni a kérdést: István király életműve nélkül lenne-e magyar nemzet? Biztosnak tűnik a válasz: a mai magyar állam a szent életű király döntései és hatásai miatt létezik. Az államiság mindmáig az akkor lerakott szilárd alapokon nyugszik - fogalmazott a főispán. - Szent István kora óta eltelt egy évezredben számos katasztrófa sújtotta országunkat; minden tragédia után felálltunk. Voltak felelősségteljes vezetőink, és voltak dolgos nemzedékek, akik újraépítették a hazát. Hitünk, lelkesedésük, erejük Szent István örökségében rejlett; az ő útmutatása mindenkor segített bennünket.  

 

CSEPREG

A Promenádon emlékeztek meg vasárnap délután a csepregiek az államalapításról. Horváth Zoltán polgármester köszöntője után Finta József plébános áldotta meg az új kenyeret. Az ünnepi műsorban közreműködött a Csepreg Város Fúvószenekara, a Rózsaszirom mazsorettek, valamint a csepregi kovászolók.  

Fotó: Horváth László

VÉP

A szabadtéri oltár körül gyűltek össze vasárnap reggel a vépiek az ünnepre. – A közös múlt horgony, ami megtart a legnagyobb viharok közepette is, és kapocs, ami összetart akkor is, amikor úgy érezzük, a különbözőségeink válnak hangsúlyosabbá azonosságaink helyett – fogalmazott a templomkertben tartott szentmisén Kovács Péter polgármester. Németh Tamás plébános arról beszélt: Szent István nem politikai, taktikai okokból, hanem mély hitből ismerte meg Krisztust, kötelezte el magát, családját és a rábízottakat Krisztussal és az Istennel. Életét sziklaalapra helyezte. Nem ő akart nagyot tenni, hanem Istentől várta a segítséget. Amit létrehozott, az által alapot adott a későbbi felépülő Magyarországnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában