Utánajártunk

2023.08.21. 11:30

Mi okozza a légyinváziót Szombathelyen?

Egy délután alatt 25 legyet csapott le szombathelyi családi házában egy olvasónk, egy másik arról panaszkodott: nem tudja kisgyermekét a kertbe kitenni, mert rögtön megszállják a rovarok. Mi miatt szaporodhattak el ennyire a legyek? Megkérdeztük prof. dr. Vig Károlyt, a Magyar Rovartani Társaság elnökét.

Tömböly Ágnes

Forrás: Shutterstock

A Savaria Múzeum tudományos igazgató-helyettese első körben leszögezte: árnyalja a képet, hogy az átlagember sok mindent légynek nevez, de ha csak szigorúan a legyek rovarcsoportjáról beszélünk, azon belül is nagyon sok fajt különböztethetünk meg. Így jelen esetben egyelőre nem tudjuk, melyik faj okoz bosszúságot számos családban, de általánosságban is sok mindent megtudunk prof. dr. Vig Károlytól.

Minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabban fejlődnek új generációk, új nemzedékek: ideális viszonyok között egy évben akár tizenöt is kialakulhat. - Hihetetlen egyedszámokat tudnak produkálni egyik generációról a másikra, a szülőnemzedék és az utódnemzedék akár megtízszereződhet – mondta el a Magyar Rovartani Társaság elnöke. - Ha megfelelő hőmérsékleti, környezeti viszonyok állnak rendelkezésre, és megfelelő táplálékforrás, akkor rendkívül gyorsan, nagyon nagy mennyiségű légy jelenik meg a környezetünkben – folytatta.

Vannak legyek, amik a különböző szerves hulladékban, állati-, emberi ürülékben fejlődnek, ezek környezetében sok légy jelenhet meg. A csapadékos időjárás, amihez magas hőmérséklet társul, pedig olyan légyfajok elterjedését segítheti, amelyek korhadó, bomló növényrészekben fejlődnek.

A házi praktikákról szólva a légycsapó és a ragacsos légyfogó mellett prof. dr. Vig Károly az ecetes, cukros folyadékot említette, ami hatásos csapda lehet a rovarok számára. Az elnöktől megtudtuk azt is, hogy azoknál az általános kémiai szúnyoggyérítéseknél, amelyek ködképzéssel járnak, nemcsak a vérszívók, hanem valamennyi rovar – így a légy is – áldozatul esik. Ott, ahol pedig nagy számban fejlődhetnek ki a legyek – például állattartó telepek környékén – a megfelelő engedélyekkel bíró szakemberek segítségével ugyancsak alkalmazhatnak kémiai védekezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában