Utánajártunk

2023.08.09. 07:00

Miért zárnak be sorra az üzletek Szombathely belvárosában? - fotók

Olvasóink is felhívták a figyelmünket, de jártunkban-keltünkben magunk is tapasztaltuk: több üres üzlet fogadja a szombathelyi belvárosba érkezőket, mint korábban.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Több vállalkozás "húzta le a rolót" az Uránia udvarban, a Belső-Uránia udvarban, a Király utcában, a Fő téren, a Kossuth Lajos utcában és környékén. Kiadó, átmenetileg zárva – ezek a kiírások olvashatók a kirakatokon. Mi vezethetett a lehangoló látványhoz? Kereskedőket, szolgáltatókat kérdeztünk.

Megváltoztak a vásárlási szokások

- A klasszikus kereskedelem eleve kihívások előtt áll, amióta az online térben megjelentek az új kereskedési formák, s ma már nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek is szívesen élnek ezzel a lehetőséggel. Nem biztos, hogy ezekre tudtak reagálni a klasszikus kereskedők – halljuk Czubor Ferenctől, aki feleségével, Czubor Zsuzsannával több mint egy évtizede működtet ruhaszalonokat Szombathelyen. - Ha a vásárlókat megkérdezzük, miért nem jönnek be a belvárosba, előszeretettel emlegetik a magas parkolási díjakat – folytatja.

Czubor Zsuzsannáék több mint tíz éve működtetnek ruhaszalonokat, ők is tapasztalják: nehezebb talpon maradni
Forrás: Unger Tamás

Ismert, éppen egy éve, 2022. augusztus 1-jétől emelte meg a szombathelyi önkormányzat a parkolási tarifákat: a belvárosi piros övezetben óránként 600 forintért várakozhatunk. Ez inkább teszi vonzóbbá azokat a bevásárlócentrumokat, ahol nem kell a megállásért díjat fizetni – erről is beszélgetünk Czubor Ferenccel, aki szól arról is: 

Nincs ok, ami miatt a belvárosba bemennénk

- Korábban a bankolás és a postai szolgáltatás igénybevétele szintén indok volt arra, hogy az emberek bejöjjenek a Fő térre. Ma már ezeket az ügyeket is intézhetjük az online térben. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebben fordulnak meg a belvárosban – mondja el. Kitér a Covid-járvány negatív hatásaira is: a pandémia óta sokan nehezebben mozdulnak ki otthonról.

Valaki szerelemből csinálja

A Belső-Uránia udvarban az Isis Galériát vezető Varga Ibolyát is megkeressük. Ő úgy látja: nem élünk könnyű világot, és éppen a kultúra, a művészet területe az, ahol első körben jelentkezik a forgalom-visszaesés. Elmondja, ma már nyugdíjasként „szerelemből csinálja” a galériát.

- Nem egyszerű elfogadni és elhinni, hogy üzleteket egyik napról a másikra bezárnak – osztja meg tapasztalatát. Hozzáteszi, főként azok vannak nehéz helyzetben, akik bérleti díjat is fizetnek és vállalkozásuknak azt is ki kell termelni. Említi még a megemelkedett rezsiköltségeket és a növekvő munkabéreket is. - Egyre többet költünk mindenre. A sok-sok apró dolog pedig összetevődik egy nagyobb kiadássá, ami után ott a kérdés: megéri így működtetni? Egyáltalán kell csinálni? - veti fel a galériavezető. Úgy tűnik, sok belvárosi kereskedő jutott arra mindezt mérlegre téve: nem, nem éri meg a küzdelem, a fáradozás, az idegeskedés, a felelősségvállalás.

Költözéssel reagálnak az újabb kihívásokra 

Éppen egy nagyobb üzlethelyiségből kisebbe költözik át az egyik autósiskola az Uránia udvarban. - Az új helyiség mérete és fenntartási költsége is jobban megfelel számunkra. Ráadásul bérleményből saját tulajdonú ingatlanba költözhetünk - tájékoztat Nagy István, a cég tulajdonosa. Hozzáteszi: recessziót tapasztalnak, a tanulók száma mintegy 15 százalékkal esett vissza. Ebben a szektorban szerinte Vasban az országos átlagnál kisebb a visszaesés.

A belvárosi programokon múlik?

Hallunk olyan véleményt is mástól: Veszprémben, Győrben és számos kelet-magyarországi városban a Covid-járvány után újból felpezsdült az élet. A településeken olyan programsorral rukkoltak elő, ami megszólítja és megmozgatja nemcsak a helybelieket, hanem a turistákat is. Nem csak egy-kétszáz embert, hanem ezres tömeget hív a város szívébe. Sokan örülnének, ha Szombathelyen is hasonló, pezsgő élet lenne. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában