Karneváli időutazás

2023.08.23. 14:00

Modernre szabott római - A totyogóktól a felnőttekig mindenki találhat magának a Savaria Karneválra illő öltözetet

Hercegnős fazon a kislányoknak, pillangó ujj a nőknek, övre csatolható telefontok a férfiaknak - a római és a mai kor divatja találkozik a Teleki Szalonban, ahol a totyogóktól a felnőttekig mindenki találhat magának a Savaria Karneválra illő öltözetet.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Évről évre többen öltenek korhű viseletet nem csak a felvonulások, de az egész fesztivál idejére, hogy még inkább részesei legyenek a karneváli időutazásnak. A hagyományokhoz hűen idén is kedvezménnyel válthatnak hegyet, akik jelmezben érkeznek. A Karneváli Jelmeztárban lesz lehetőség kölcsönözni, vásárolni az Aréna 6. szám alatti üzletben és a Teleki Szalonban lehet, ahol megnéztük a kínálatot és a legújabb trendekről érdeklődtünk.

A fehér alapszín dominál, amelyet ezüst, arany és bordó színű kiegészítők tesznek teljessé. - Igyekeztünk ötvözni a római és a mai kor divatját. Anno két téglalap alakú anyag összevarrása adta az alapot, nem volt eszközük arra, hogy szabjanak, hanem tépték a kelmét. Mi nőiesebbé tettük a fazonokat – avat be a részletekbe Tóthné Kecskés Tímea, a Vas Megyei SZC Oladi Technikum szabásza. Megtudjuk azt is: a kis lányoknak való, hercegnős stílusban készült ruhácskák a legkeresettebbek, szinte pillanatok alatt elfogynak, de a totyogók, a tinik és a felnőttek is találhatnak méretben hozzájuk valót. Az idei darabok között pillangó ujjas darabokat is találhatnak a hölgyek, a készítők igyekeznek követni a divatot.

Aztán arról mesél a szakember: az alapdarab a tunika, a férfiak erre vették rá a hat méter hosszú anyagból készült tógát, a nők pedig a könnyedebb textilből készült pallát. Hagyomány volt az is, hogy a férfiak ruháját függőleges, a nőkét vízszintes vonalú minták díszítették, ehhez igazodnak most is. Sok darabon visszaköszön a korhű futókutya minta, illetve különböző szalagok, gombok teszik egyszerre rómaivá és maivá a ruhákat - előnyük, hogy természetes alapanyagból készültek, a kánikulában is kellemes viseletet biztosítanak és színfogó kendővel bátran moshatóak.

A ruha mellé megfelelő kiegészítők dukálnak: a hölgyek fejpántot és kis szütyőt is találnak a szalonban, de az idei szezon újdonságai minden bizonnyal a római köntösbe bújt telefontartók lesznek: övre akasztható és retikülre hajazó, vállon hordható formában is megvásárolhatóak.

Forrás: Unger Tamás

A jelmezeket a Vas Megyei SZC Oladi Technikum divatszabó szakma 10. osztályos tanulói készítették a négyhetes egybefüggő gyakorlaton. Az előkészületek azonban már jóval előbb megkezdődtek - meséli Farkas Anita szakmai igazgatóhelyettes. A szükséges alapanyagokat év elején megrendelték, aztán az ötletelésé, tavasszal pedig már a szabásé volt a főszerep. A tavaly maradt készlet mellé mintegy száz új ruha és további kiegészítők készültek. Szeptembertől divat-, jelmez- és díszlettervezőképzés is indul az intézményben, így a jövőben még több kreatív, történelmi korokon átívelő ruha készül majd Szombathelyen.

A Teleki Szalon augusztus 23-26. Között 10.00-17.00 óráig tart nyitva. A megvásárolt ruha hosszát a viselőjére is igazítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában