Részeges nyúlpörkölt

2023.08.19. 17:19

Pirítják már a részeges nyulat a petőmihályfaiak Pesten

A Budai Várban, az Ízek utcájában is bemutatják a petőmihályfai Részeges nyúlpörköltet, ami úgy híresült el, hogy bekerült a DunaTV Ízőrzők című műsorába, és ennek nyomán meghívták a Budai Várba, az Ízek utcájába augusztus 18-20. között.

Merklin Tímea

Erről korábban itt írtunk: 

Budai Győzőné Kati, Petőmihályfa polgármestere hetedmagával vágott bele a hatalmas munkába: csütörtökön Pestre utaztak, megkezdték az előkészületeket, tegnap 50-60 adag ételt készítettek. 

 
  • Részeges nyúl és részeges csirke comb is van, kaptunk egy hűtőkamiont, abban tarthatjuk a bepácolt ételt, és ha valaki kér, frissen készítjük az orra előtt: bográcsban pirítjuk, aztán alkoholos lében főzzük készre – mondta el a polgármesterasszony telefonos megkeresésünkre. Azt is megtudtuk, hogy Pesten nemrég állt el az eső, most kezdenek szállingózni a vendégek, nagy rohamra számítanak, ma 100, holnap 250 adag étel készül.  

 

  • Nagyon finom a pálinkában, borban párolt részeges nyúl szaftja, reggelire hidegen, kenyérrel mi magunk is ezt ettük – mesélte Kati. Kérdésünkre, hogy mennyire lehet berúgni tőle, mit mutatna ki a szonda, ha meg kéne fújni utána, nem tudott válaszolni, mert megkérték az arra járó rendőröket, hogy szondáztassák meg egyiküket, aki részeges nyulat evett, de nem tették, mondván, ez nem játék, el kell számolni a darabszámmal. Megkínálták őket részeges nyúllal, de nem fogadhatták el, mert szolgálatban voltak. 

 

 

Az Ízek Utcájában egyébként koncertek vannak most, a helyi termékek vásárán mézet, szappant, szörpöket, mézeskalácsot is kínálnak. A petőmihályfaiak bográcsából messze száll a bor-és pálinkagőzős nyúl illata. Azt mondják, gyakran kellett törölgetni a homlokukról az izzadtságot tegnap, annyira meleg volt, ma sem fognak egy percet sem pihenni. 

Hogy megéri-e fáradságot, ekkora erőbefektetéssel képviselni falujukat a fővárosban, a polgármester elmondja: 

  • Nagyon is megéri, hiszen kapcsolatokat alakíthatunk ki, ismeretségeket köthetünk, beszélgethetünk, és ez igazán nem nagy fáradság ahhoz képest, hogy a mellettünk lévő csángó magyarok ezer kilométerről jöttek el a Budai Várba. Véletlenül kerültünk egymás mellé, de az övék pont az a csapat, amelyet vacsorával patronáltunk a győrvári Böllér Fesztiválon – örvendezett a hegyháti közös nevezőn a petőmihályfai polgármester. Hozzátette: nem utolsó sorban, a részeges nyúl és csirke bevételéből a két helyi civil egyesületüket fogják támogatni, ami nekik nagy-nagy segítség lesz.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában