Árvíz

2023.08.06. 10:14

Tetőzésközeli állapotban van a Rába Körmendnél, mutatjuk a vízállásokat Vasból

Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményben tájékoztatta lapunkat a vasárnap délelőtti helyzettel kapcsolatban.

Vaol.hu

Forrás: VN

Meteorológiai helyzet és előrejelzés

Szombaton egész nap váltakozó intenzitással esett az eső. A délelőtti órákban (9-12 óra között) volt egy intenzívebb szakasz, ekkor hullott le a napi csapadék nagyobb része. A ma reggelig lehullott csapadékok vízgyűjtőnkénti bontásban:

Mura vízgyűjtő

felső 15-25 mm

középső 25-35 (lokálisan 40-45 mm)

alsó 20-25 mm

Rába vízgyűjtő

Rába folyó 10-20 mm

Pinka, Strém 10-20 mm

A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint ma (vasárnap) is lehet további 5-10 mm csapadék. Hétfőn fordul szárazabbra a vízgyűjtők időjárása.

Forrás: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Vízfolyások vízjárása

Rába folyó:

A Rába Szentgotthárdon tegnap (szombat) hajnalban letetőzött, majd lassan apadni kezdett, majd az újabb csapadék leállította az apadást és néhány centimétert emelkedett, reggel 5 óta stagnál.

Körmenden a folyó tegnap egész nap áradt, éjféltől jelentősen lelassult az áradás üteme, jelenleg tetőzés közeli állapotban van. A Pinka-Kemestaródfa, a Pinka-ág Kemestaródfa szelvényekben a vízfolyást délutánig nagyon lassú áradás jellemezte, 16 órakor tetőztek, ma reggel 7-ig már 10 cm-et apadtak.

Sárváron pénteken az esti órákban kezdett el áradni a folyó, ma reggelre már 1,1 m-t emelkedett a vízszint, jelenleg lassan árad.

A Rába árhullám jelenleg Körmend térségében tart, a folyó jelentős völgyi elöntéseket okozott.

Hidrológiai előrejelzés:

A Rába Körmenden jelenleg III. fokot meghaladó 505 cm-es vízállással tetőzés közeli állapotban van.

Intézkedések

2023.08.04-én 8:00 órától a védekezésre való felkészülés érdekében I. árvízvédelmi készültségi fokozat elrendelésére került sor a 06.02. számú Körmendi, valamint a 06.03. Szentgotthárdi árvízvédelmi szakaszon.

A 06.03. Szentgotthárdi védelmi szakaszon 10 órától elrendelésre került a II., majd 12 órától a III. fokú készültség.

A 06.02. Körmendi védelmi szakaszon 2023.08.05. 4 órától II. fokú, majd 14 órától III. fokú árvízvédelmi készültség lett elrendelve.

A teljes 06.03. számú Szentgotthárdi árvízvédelmi szakaszon Igazgatóságunk kirendelt szakemberei a fokozatnak megfelelően folyamatos járőr és figyelőszolgálatot látnak el, zsilipek zárását, nyitását, vízzáróságuk ellenőrzését végzik. Szentgotthárdi termálfürdőnél műszaki segítséget nyújtottunk a fürdő-átemelőnél. Szivattyúzási munkák folytak a Pável és Költségvetési zsilip mellett. Szükség volt 50 db homokzsák beépítése a kulisszanyílásba, és

további 50 db homokzsák helyszínre szállítása megtörtént. Vízhozammérés történt a szakaszon.

A teljes 06.02. számú Körmendi árvízvédelmi szakaszon Igazgatóságunk kirendelt szakemberei a fokozatnak megfelelően folyamatos járőr és figyelőszolgálatot látnak el, zsilipek zárását, nyitását, vízzáróságuk ellenőrzését végzik. A Büdös-ároknál megkezdődött a szivattyús csapadékvíz átemelés a Rábába. A Védelmi Osztag által telepített szivattyúk a Berki- és a Malom zsilipeknél üzemeltek.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól a kivezényelt 18 fős létszám a Körmendi védvonalon szolgálatot teljesített.

Kapcsolódó:

Szombati nap árvízzel kapcsolatos információi:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában