Folyatódott az ügy

2023.08.23. 07:00

Több évtizedes kapcsolat szakadt meg: minden sorkikápolnai gyermek elhagyta a Bokréta óvodát

Egy sorkikápolnai gyermek sem maradt a sorkifaludi Bokréta óvodában - erről Mező Gábor polgármester nyilatkozott lapunknak. Ahogy fogalmazott: ők is elszenvedői mások döntésének.

Tömböly Ágnes

Mező Gábor: Mindig jó volt az együttműködés a falvak közt

Forrás: VN

Korábban írtunk arról: több szülő döntött úgy, gyermekét kiveszi a sorkifaludi Bokréta óvodából. Az intézményt önkormányzati társulásban működteti Gyanógeregye, Nemeskolta, Sorkifalud önkormányzata. Eredménytelenül zárult a legutóbbi óvodavezetői pályázat, így határozott időre, október közepéig megbízást kapott a korábbi óvodavezető. Szülők emelték fel a hangjukat, óvónő és dajka is távozott az intézményből. Mások arra várnak: augusztus 31-dikével lejár határozott idejű szerződésük, és azt hosszabbítás nem követi.

- Mi csak a kialakult helyzet elszenvedői vagyunk - mondta el Mező Gábor, Sorkikápolna polgármestere, aki azután kereste meg szerkesztőségünket, hogy többen megszólították a Bokréta óvoda ügye miatt. A vármegyében többen máig összekeverik a két települést: Sorkifaludot és Sorkikápolnát. Az óvodai botrány ügyéről pedig állítólag megyeszerte beszélnek, ezért is érezte Mező Gábor úgy, tisztáznia kell a helyzetet. 

- Feladatellátási megállapodásunk van Sorkifaluddal, mégsem maradt egy sorkikápolnai gyermek sem a Bokréta óvodában - tájékoztatott a településvezető, hozzátéve: a kicsik egy részét Sorokpolányba, másokat pedig Balogunyomba vitték át. Mindez a szülőktől nagyobb szervezést, több időt követel valamennyi településen - mutatott rá Mező Gábor, aki számos érintettel együtt máig értetlenül áll a történtek előtt: miért kellett a Bokréta óvodában ilyen helyzetet teremteni. A településvezető egyébként jó két hete a szülőktől értesült arról, hogy egy csoportban folytatják az óvodai nevelési munkát a sorkifaludi intézményben. Hivatalos írásos tájékoztatót - elmondása szerint - erről nem kapott az óvodából. 

Mező Gábor kitért arra is: júniusban a szülők meghívására ő is részt vett azon a fórumon, ahol a szülők megosztották tapasztalataikat. - Erős Zoltán sorkifaludi polgármester és Dénes Ferenc alpolgármester, a fenntartó társulás elnökének kiállása a szülők és az óvodai dolgozók mellett példaértékű volt: a szülők és a gyerekek érdekeit tartották szem előtt - hangsúlyozta Mező Gábor, aki szerint sajnálatos, hogy arra a fórumra nem jött el sem Nemeskolta, sem Gyanógeregye polgármestere. 

Megtudtuk azt is: évtizedek óta jó az együttműködés a települések között, eddig választhattak a sorkikápolnaiak a sorkifaludi és a sorokpolányi óvoda között. Idén először volt egyértelmű, hova viszik gyermeküket - hallottuk Mező Gábortól. Az persze csak "a szerencsén" múlott, hogy többen iskolába mentek a sorokpolányi intézményből, emiatt ott több férőhely felszabadult. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában