Megemélkezés

2023.08.19. 11:41

Tóka János atya halálnak 20. évfordulójára emlékeztek Karakón

A falu egykori plébánosának Tóka János atya halálnak 20. Évfordulójára emlékeztek Karakón. Az egykori plébániaépületben kiállítás nyílt szakrális kincsekből. A Szent Mihály-templomban sokan összegyűltek a szentmisére, amelynek főcelebránsa és szónoka Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök volt - derül ki a Szombathelyi egyházmegye beszámolójából.

Vaol.hu

Fotó: Martinus.hu

A szentmise után a hívek imát mondtak Tóka atya sírjánál, majd az egykori plébániaépületben berendezett kiállítás megnyitásán vettek részt. Déri Péter plébános elmondta: aki ismeri Karakó múltját, hogy 1000 évvel ezelőtt ispánsági központ volt, a térség legbefolyásosabb települése és hogy a történelem folyamán milyen nagy csaták zajlottak itt, az nem csodálkozik azon, hogy a településnek milyen csodálatos múltja volt. - Ebből vettünk elő tapintható, kézzel fogható kincseket - mondta Péter atya, majd hozzátette: ezekre a kincsekre plébános elődei is vigyáztak, sőt Lutter plébános varrt, gobleinezett is.

A tárlat szól a fiataloknak, időseknek, falubelieknek, nem idevalósiaknak egyaránt: lássák milyen gazdag volt hajdan a karakói egyházközség. 1600-as, 1700-as évekbeli könyvek: misekönyvek, prédikációs kötetek, papi zsolozsmák láthatók a vitrinekben, ahogy miseruhák, liturgikus eszközök is helyet kaptak a szobákban - olvasható a martinus.hu oldalon. 

Fotó: Martinus.hu
Fotó: Martinus.hu
Fotó: Martinus.hu

 

Fotó: Martinus.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában