Égi jelenség

2023.08.15. 17:30

Varázslatos képen a varázslatos éjszaka - Szendi Péter kollégánk megörökítette a csillaghullást

Fantasztikus fotón örökítette meg a Perseidák meteorrajt Szendi Péter kollégánk. A csillaghullós felvétel szombaton éjszaka készült a Ság hegy kráteréből. 

Vaol.hu

Fotó: Szendi Péter

Kilenc óra tájban érkezett, az északi-keleti horizont felé beállva várt a teljes sötétedésre. Harminc másodperces expozíciós idővel és 6400-as izóval dolgozott - árulta el Szendi Péter, aki évek óta kereste a megfelelő helyszínt, alkalmat a felvétel elkészítéséhez.  

Fotó: Szendi Péter

A Perseidák meteorraj szombaton érte el maximumát, de augusztus végéig még vendégeink lesznek a hullócsillagok - mondta lapunknak Mitre Zoltán, a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület elnökségi tagja. 
Hozzátette: a hullócsillagok valójában nagyon apró, akár tizedgrammos meteoroidok, amelyek másodpercenként 10-70 kilométert tesznek meg, és 
80-120 kilométer magasan érnek a Föld légkörébe. A légkörrel való  kölcsönhatás nyomán a levegő is felizzik miközben az apró meteoroid, vagy teljesen elég vagy finom porrá darabolódik. 
 
Az előttünk álló hétvégén és a jövő hét elején különösen ajánlott kémlelni az eget, utána a telihold fényében nehezebben észrevehetőek a halványabb hullócsillagok.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában