Közlekedés

2023.08.03. 12:03

Videó - Eleve tilos megállni, de blokkolják az autósok az útkereszteződéseket Szombathelyen is

Nagyon fontos, ennek ellenére több autós sem ismeri azt az útburkolati jelet, amit az elmúlt években több helyre is felfestettek.

Horváth Balázs

Forrás: vaol.hu

A KRESZ így fogalmaz:

"Különösen veszélyes helyekre szaggatott vonallal körülhatárolt sárga színű útburkolati jel hívhatja fel a járművezetők figyelmét."

A törvény azt is egyértelműen kimondja, hogy ezeken a helyeken tilos megállni. Tehát még akkor sem állhatunk meg, ha ez forgalmi okokból történne, például piros lesz a lámpa vagy előttünk feltorlódtak az autók.

Szombathelyen több helyszínen is találkozhatunk ezzel a jelzéssel, például a Petőfi Sándor utcában, a tűzoltóság előtti részen. Gyakran előfordul, hogy itt megállnak az autók, ezzel pedig akadályozzák a tűzoltóautók kihajtását a laktanya felől.

Ezek a sárga csíkos felfestések egyébként olyan helyekre kerültek ki, ahol eleve tilos megállni, például útkereszteződésben vagy vasúti átjáróban. Sok autós azzal sincs tisztában, hogy az útkereszteződés közepén akkor sem állhat meg forgalmi okból sem, ha egyébként a védett főútvonalon érkezik. Még zöld jelzésnél sem szabad az útkereszteződésbe behajtani, ha azt - forgalmi torlódás miatt - a zöld fényjelzés tartama alatt előreláthatólag nem lehet elhagyni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában