Jól sikerült

2023.09.23. 14:17

A frissen szántott föld illatát az orrukban érezték - Népszerű volt a lovas program Uraiújfaluban - fotók

Jól sikerült a II. Aranyló Családi Lovasnap, nagy élmény volt a szántóföldi bemutató Uraiújfaluban – tudtuk meg Varga Szilárdtól, akine ez régi álma volt, és az udvarában adott otthont a rendezvénynek.

Merklin Tímea

Fotó: Reichardt Katalin

Voltak érdeklődők Debrecenből, Hajdúszoboszlóról is, de nekik messze volt, viszont jöttek a környező megyékből és Baranyából, még Komáromból is sokan – családdal együtt –, akik kíváncsiak az autentikus hagyományőrző programokra.

–  Nagyszülők meséltek gyerekeknek meséltek, hogy milyen volt az ő gyermekkorukban az élet, és közben a frissen szántott föld illatát az orrunkban érezhettük – mesélte Varga Szilárd. A lóval való munka régi hagyományát szeretnék megmutatni társaival, barátaival a muraközi ló tenyésztőivel, akik közre is működtek a programon a Répcelaki Nyugdíjas Klub tagjaival együtt. Betakarítással kezdődött a családi nap, ahol lovas és földműves bemutatót is tartottak, és a népes közönség láthatott boronálást, vetést, kaszálást, rönkhúzást is.

Varga Szilárd tanítványai ügyességükről tettek tanúbizonyságot, délután 32 gyerek mutatta be lovas tudását a pályán. Tászler Melinda szabadidomító Budapestről érkezett, földi munkát mutatott be három lóval és a helyi gyerekekkel. Az izgalom fokozódott, mikor a fekete Nóniusz fogattal megérkeztek a hortobágyi öltözetet viselő csikósok, és bemutatót tartottak. A csikós versengés győztese Simonka Ferenc lett. A sztárvendég a Pacsirták együttes volt, a házigazda lipicai fogatáról is előadtak egy dalt.

A szervezők megígérték: jövőre is folytatódik a rendezvény, amelyért csaknem 100 ember fogott össze – megyéken átívelő módon, mert egyre nagyobb a lovas család – a siker érdekében, és saját erőből, szívvel-lélekkel sikerült egy helyi történelmi eseményt összehozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában