Faültetés

2023.09.09. 21:00

Aktív családi élménynap a cáki pincesoron, túrák kezdőknek, profiknak és két keréken - fotók

Aktív családi élménynapra hívta 18 natúrparki települését és minden programjaik iránt érdeklődőt az Írottkő Natúrparkért Egyesület. Szombaton közösen ültettek szelídgesztenyefát a cáki pincesoron.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

A határon átnyúló Írottkő Natúrpark területén működő helyi jelvényszerző túramozgalom – az alpannonia light és hard túrák – kerültek előtérbe szombaton. Az elszántak hajnali rohonci indulással csatlakozhattak az 56 kilométeres Írottkő Vándorlás négyszáz túrázójához, megkerülve a Kőszegi-hegységet. A túra egyik igazoló- és frissítőpontja volt a Cáki pincesor. Délelőtt kerékpártúra indult kőszeghegyaljai tájakon; párhuzamosan interaktív minikörtúrát, valamint Unkák, szalamandrák, ökörszemek elnevezéssel természetismereti kalandozást (alpannonia light körtúrát) hirdetett az egyesület a cáki erdőn és a Pogányvölgyön át az atlaszcédrusig. Délután ugyancsak szakvezetett túrán a Kőszegi-hegység geológiáját mutatta be Horváth Csaba geológus. A színpadon bemutatkozott a helyi tánccsoport, fúvós- és tamburazenét hallhatott a közönség. Kézműves vásárral, foglalkozásokkal, langallóval, egytálétellel is várták a vendégeket – több százan megfordultak a helyszínen délután.

Az országos program részeként szervezett családi élménynapon egy szelídgesztenyefa került a földbe a cáki pincesoron. Az ültetésekor Bakos Márton, az Írottkő Natúrparkért Egyesület alelnöke elmondta: a természetjárást, az aktív kikapcsolódást népszerűsítő Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által megálmodott programsorozatnak az idei a második éve a Magyar Natúrpark Szövetség támogatásával. Egyesületüknek pedig a mostani a második natúrparki családi rendezvénye. Básthy Béla kőszegi polgármester hangsúlyozta: a natúrparkban egy családi rendezvény mindig több településé, ezáltal az együttműködést, összetartozást erősen támogatja.

Dr. Pető Péter, a natúrpark szövetség elnöke pedig azt fogalmazta meg: nem tömegrendezvényeket akartak szervezni. Épp ellenkezőleg: az a céljuk, hogy a családi élménynapokra látogatók komótosan felfedezhessék az adott táj értékeit. Az ott élőket ne terheljék meg a szükségesnél jobban, mégis elősegítsék a turizmust és bevonják az eseménybe a helyi termékeket.

Végül Engelbert Kenyeri, a Naturpark Geschriebenstein elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában