Ünnepség

2023.09.06. 16:09

Az idén 1039 hallgató kezdi meg tanulmányait - Az ELTE SEK tanévnyitóján polgárrá fogadták az elsőéves hallgatókat - fotók

Az egyetem és Szombathely polgáraivá fogadták szerdán az elsőéveseket az ELTE szombathelyi tanévnyitó ünnepségén, a Savaria Egyetemi Központ (SEK) rendezvényén, a Savaria moziban. Délután a díszteremben a jubileumi diplomások vették át oklevelüket.

Tóth Katalin

Forrás: Cseh Gábor

Prof. Dr. Borhy László akadémikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora nyitotta meg a 2023/24-es tanévet. Ünnepi köszöntőjében a tanévnyitó napjáról azt mondta: különös jelentőségű, hiszen új fejezet kezdődik, tele lehetőségekkel és kihívásokkal. Az egyetemre beiratkozásról pedig azt, hogy mérföldkő: a hallgatók ezzel elkötelezték magukat a tudás és az intellektuális fejlődés iránt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemről úgy fogalmazott: évszázadok óta a tudás központja, ahol a legmagasabb szintű oktatás és kutatás folyik. Mint mondta, szombathelyiként büszke arra, hogy a Savaria Egyetemi Kampusz is ennek a hagyománynak a része, és hogy 2018 óta folyamatosan nő a jelentkezők száma a szombathelyi képzésekre: az idén 1039 hallgató kezdi meg itt a tanulmányait. 

A nyugat-dunántúli régióban a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ vezető szerepet tölt be annak a célnak az elérésében, hogy a pedagóguspálya népszerűsége visszanyerje eddigi presztízsét. Ebben a városnak több mint hatvan évre visszanyúló hagyománya és tapasztalata van. Az idén először iskoláznak be hallgatókat az újonnan meghirdetett természettudomány-környezettan tanári szakra, de népszerűek az angol nyelv és kultúra tanára, a német nyelv és kultúra tanára, a testnevelő-gyógytestnevelő tanár, valamint a magyar nyelv és irodalom és a történelem tanári szakok is, jegyezte meg. Hozzátette: nagy fejlődés jellemző a Pedagógiai és Pszichológiai Kar szombathelyi képzésén, és idén először indulhat el a vállalkozásfejlesztés szak, ami a jelentkezések alapján sikeresnek mutatkozik. Mint mondta, elkötelezettek az újítások és a fejlődés mellett.

Domine Magnifice Rector (Nagytekintélyű Rektor Úr!) – ezzel a latin megszólítással kezdte ünnepi beszédét dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, majd az 1635-ben Pázmány Péter esztergomi érsek, bíboros által alapított Nagyszombati Egyetemet említette (az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem jogelődjét). A hallgatókhoz intézte a szavait: – Önök óriások vállán állnak. A mostani a legjobb alkalom megfogadni azt, hogy Önök is kiválóak lesznek – utalva arra, hogy az Eötvös Loránd nevét viselő egyetemet sok, magát a történelembe és a tudománytörténetbe beírt személyiség gazdagította. Az ELTE-ről úgy nyilatkozott: a legrégibb, legpatinásabb és legkiválóbb magyar egyetem.

Fogadalomtétellel folytatódott az ünnepség, majd az egyetem polgáraivá fogadták az elsőéveseket. A folytatásban dr. Nemény András polgármester köszöntötte a gólyákat. Büszke Magyarország vezető egyetemére, amelyik vonzza a hallgatókat széles körű és magas színvonalú képzéseivel, minőségi oktatóival, és büszke a vonzó, szabad légkörű városra, amely a mostani nehéz gazdasági helyzetben is támogatja anyagilag is az egyetemet, mondta. Magyarország jövője szempontjából a pedagógusképzés létkérdés, Szombathelyen az ELTE SEK Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központban értő kezek formálják az ország jövőjét – hangsúlyozta a városvezető. Végül kézfogásával Savaria polgárává fogadta az elsőéves hallgatókat.

Menyhárt János-Demjén Ferenc: A szabadság vándorai című dalt Ihász Dominika tanító szakos hallgató adta elő a tanévnyitón. Felkészítő tanára dr. Pozsonyiné Falusi Anikó főiskolai docens volt.

Délután az ELTE SEK dísztermében a jubileumi arany-, gyémánt- és vasdiplomákat adta át Borhy László és Lenkai Nóra, a Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa. Vas jubileumi oklevélben azok a diplomások részesültek, akik 65 évvel ezelőtt szerezték meg diplomájukat. Gyémánt jubileumi oklevelet vehettek át azok, akik 60; arany oklevelet pedig azok, akik 50 évvel ezelőtt szerezték meg diplomájukat. A 43 jubiláló hallgató áldozatos munkáját Borhy László rektor köszönte meg. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában