Lógnak a szeren, nem is akárhogy!

2023.09.10. 07:00

Budai-Pete Zsófia öt évvel ezelőtt honosította meg Répcelakon a légtornát - fotók

Budai-Pete Zsófia öt évvel ezelőtt honosította meg Répcelakon a légtornát.

Polgár Patrícia

Budai-Pete Zsófia 2020-ban kezdte meg az oktatást Répcelakon. Először 20 növendéke volt, mára több mint kétszeresére nőtt a légtorna iránt nála érdeklődők száma

Forrás: Unger Tamás

A sportág országos szinten is még csak feltörekvőben van, így különösen nagy dolognak számít, hogy a kisváros csapata akkora sikereket ér el, hogy idén lehetősége van helyben egy országos bajnokság megszervezésére is. Zsófia 11 évig versenytáncolt, így a légtornához is szükséges hajlékonyságát sportmúltjának köszönheti. A gimnázium után felhagyott korábbi szenvedélyével – az újabb pedig a véletlennek köszönhetően egy edzőteremben talált rá, ahol megakadt a szeme a légtornához szükséges eszközökön. 

Az ottani oktató bemutatta neki az eszközök használatát, és immár hat éve töretlen a rajongása a sport iránt, bevallása szerint azóta nem volt olyan hét, amelyet légtorna nélkül töltött volna. 

– Nagyon gyorsan fejlődtem a táncosmúltamnak köszönhetően, egy évre rá már versenyeztem, és a második évben kezdtem el oktatni. Répcelakra a párom révén kerültem 2020- ban, azóta tartok itt órákat – elevenítette fel a kezdeteket, majd elmondta: eleinte 20 gyerek járt hozzá, azóta a csoport létszáma elérte az ötvenet, ős - szel pedig Sárváron is megkezdi az oktatást. Zsófi oktatói munkája mellett is versenyez – karikán háromszor szerzett országos bajnoki címet, hammockon pedig egy országos arany-, egy ezüst- és egy bronzérem büszke tulajdonosa –, csapatával jelenleg a szeptemberi szolnoki és az októberi budapesti országos bajnokságra készül. 

Közben egy még nagyobb dobást is tervez, november 25-én először tartanak Répcelakon országos versenyt, ennek a szervezési munkálatain is dolgozik. Csoportjában hatéves kortól egészen az ötvenévesig megfordulnak a lányok, nők, de volt már fiú tanítványa is. Úgy látja, egyre nagyobb teret nyer a sportág. Zsófi mindenkit biztat a kipróbálására, mint mondja, nem szükségeltetik hozzá különösebb sportos előélet, csupán bátorság és kitartás. Kitartásból viszont rengeteg. Sokszor fáj, az anyag szorít, éget, a karika szintúgy. Cserébe remekül fejleszti az egyensúlyérzéket, a koordinációs képességeket és a mélyizmokat, a hajlékonyság pedig jön magától. 

Kezdők számára az úgynevezett hammock (egy függőágyszerű anyag) kipróbálását ajánlja, annál eggyel komolyabb a silk (ami nem más, mint két, egymástól külön függő anyag) és a kemény eszközök, a karika, a trapéz, valamint a kocka. Mindezek mellett a légtorna azonnal hatalmas sikerélményeket adhat. – Már az első órán szép pózokat lehet csinálni, nagyon könnyedén is – tudtuk meg Zsófitól, aki arról is beszélt, annak ellenére, hogy már öt éve foglalkozik a sporttal Répcelakon, csapata az utóbbi egy-két évben szerzett nagyobb nyilvánosságot. Bárhol fellépnek, ahol a kellő magasságot tudják számukra biztosítani – hétméteres magasságban tudják a leglátványosabb, cirkuszi mutatványokkal felérő gyakorlatokat elvégezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában