Hagyományőrző és hadtörténeti nap

2023.09.03. 09:37

Hőseink előtt tisztelgünk – Dr. Hende Csaba beszélt a hagyományőrző napon Balogunyomban - fotók

11 órakor ünnepi szentmisével kezdődnek a programok a hagyományőrző és hadtörténeti napon Balogunyomban. A felújított templomot Wimmer Roland atya, a Szombathelyi Egyházmegye gazdasági helynöke és Zakó Jenő jáki plébános áldotta meg. 12 órakor hősi halottaira emlékezett a település. Dr. Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet a világháborús emlékműnél.

Tóth Katalin

Fotó: © Cseh Gábor

– Neveket olvashattunk az emlékmű oldalán. Ők a mi halottaink, a mi hőseink. De kit tekintünk hősi halottnak? – kérdezte, és mindjárt válaszolt is: – Csakis azt, aki katonaként, fegyverrel a kézben, parancsteljesítés közben, az ellenség keze által esett el. Majd a két háborúról szól, amelynek során elestek mások mellett a balogunyomi hősök is. Azt hangsúlyozta, hogy az 1. világháborúba Magyarországot az erősebb nagyhatalmi nyomás, Ausztria érdeke vitte bele.

– A háborúban a magyarság elképesztő veszteséget szenvedett. Hatalmas csapás az is, hogy a Trianoni békediktátum folytán az ország elveszítette lakosságának felét, területének kétharmadát. A 2. világháborúban 600 ezer zsidó honfitársunkon túl több mint 800 ezren vesztek oda. E hősök értünk haltak meg, e halottak hiánya generációkon átívelőn és fájón jelentkezik – sorolta.

Hozzátette: azért említette az 1. világháború körüli magyar álláspontot, mert a történelmi idő most kísértetiesen hasonló helyzetet idézett elő. Nagyhatalmak közötti konfliktus folyik Ukrajna területén, amelynek kirobbanásához nincs közünk, lefolyásában nincs részünk. Ez nem a mi háborúnk, mi ebből ki akarunk maradni. Nem akarjuk, hogy a küszöbön kopogtató 3. világháború emlékműve kerüljön ki erre az emlékműre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában