Kijáró

2023.09.19. 18:50

Játékos gyermekórák 22 éve két nyelven - A burgenlandi kultúregyesület a magyar megőrzéséért

Polgár Patrícia

Gyermekjátékok segítségével ismerkednek a magyar nyelvvel

Forrás: VN/BMKE

Ha szerda, akkor Játékos Magyar Gyermekóra. Ezt jól tudják már a foglalkozásokon részt vevő gyermekek és szüleik. A gyermekórákat bár a Covid kényszerpihenőre „küldte”, a BMKE 2021 novembere óta újra megszervezi a foglalkozásokat Dowas Katharina kétnyelvű óvodapedagógus vezetésével. Az elmúlt tanévet június végén, egy közös játszótéri foglalkozással zárták a gyerkőcök az egyik alsóőri játszótéren. Az új tanév első két foglalkozását is ott tartották meg szeptember első két hetében. 

A szabadtéri mókázáson az óvodás korú gyerekek hangosan énekelték az Őrvidéken már jól ismert gyermekdalokat. Dowas Katharina, a foglalkozás vezetője minden tanév elején egy játékos piknikre hívja a gyermekeket, szüleiket és nagyszüleiket. A cél a kötetlen ismerkedés és barátkozás az újak számára a csoport oszlopos tagjaival. A másfél órás foglakozásokon a színes kendőkkel feldíszített mászóka varázsfává változott, és a gyerekek esőhívogató dala is eredményt hozott – számolt be a BMKE. 

Mint azt a Burgenlandi Magyar Kultúregyesülettől megtudtuk, a Játékos Magyar Gyermekóra célja mindenekelőtt a 3–6 éves korosztály magyar nyelvű oktatása gyermekjátékokon, dalokon és verseken keresztül. A foglalkozásokon a gyerekek olyan hagyományokkal is megismerkednek, mint a Márton-nap, a locsolás vagy az anyák napja. Az idén szeptember 20-ától a BMKE székházában tartják meg az órákat, a beiratkozás azonban nem zárult le, a tanév folyamán is lehetséges az [email protected] e-mail-címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában