Dalosok vették be a várat

2023.09.02. 19:22

Jó együtt lenni, jó együtt énekelni – benéztünk a IV. Concordia Kórusfesztiválra Kőszegen - fotók

A dalosok vették be a várat szombaton: negyedik alkalommal rendezték meg a Concordia Kórusfesztivált. Háromszázan érkeztek Kőszegre, hogy fesztiváli keretek között hirdessék: énekelni, kórusközösséghez tartozni és azt építeni csodálatos.

Tóth Katalin

Fotó: © Cseh Gábor

A délelőtti óráktól kezdve énektől volt hangos nemcsak a várudvar, hanem Kőszeg utcái, terei és új helyszínként a zsinagóga is. Több visszatérő és három új kórust is hallhatott a közönség az idén – a kora délutáni megnyitóra mindannyian a várudvaron gyülekeztek. 

Köszöntőjében Básthy Béla polgármester a találkozó baráti, családi jellegét emelte ki, és azt kívánta, a kötelékek, amelyek összehozzák a társaságokat, a továbbiakban is működjenek. Szilágyi Miklós karnagy, a Concordia-Barátság Énekegyesület művészeti vezetője és a fesztivál ceremóniamestere köszöntötte nyolc város – Szombathely, Tapolca, Szentendre, Mosonmagyaróvár, Százhalombatta, Keszthely, Sopron és Kőszeg – 11 kórusát. 

Elsőként a szentendrei Musica Beata vegyeskart. A népes kórus művészeti vezetőjétől, Bokorné Forró Ágnestől megtudtuk, több évtizedes a kapcsolatuk a kőszegi Concordia énekegyüttessel, a fesztiválra harmadszor jöttek, és az idén is világi műsorral készültek. Két darabjuk szorosan kötődik az együtteshez: az egyik Wolf Péter Musica Beata kórusműve, a másik Andorka Péter zeneszerző Szentendre című kórusműve. Ezen túl balatoni dalcsokor-feldolgozást vittek, valamint egy régi nyári trubadúrdallam feldolgozását. 

Délelőtt a felújított zsinagógában énekeltek, csakúgy, mint az Erkel Kórus, akik negyedszer fogadták el a meghívást a szomszédvárból, Szombathelyről. Karnagyuk, Fokiné Rácz Ilona lelkesen számolt be: nagyszerű élmény volt számukra a zsinagógában énekelni. Oda gyönyörű egyházi művekkel készültek, a várudvarra világibb, érzelmes, vidám művekkel. (Amazing Grace, Karai József vidám nótája, egy gospel, a Zottelmarsch. Az Emelem poharam dallal a közönség és a résztvevők előtt tisztelegtek.)

A 14-től 18 óráig tartó koncertfolyam alatt a kórustagoknak lehetőségük volt meghallgatni társaikat és arra is, hogy körülnézzenek a városban. A 18 órakor felcsendülő összkarra megint mind a várba gyűltek: Uwe Scheer–Tóthárpád Ferenc Kőszegi Polgári indulóját és Bárdos Lajos–Malachowsky László Kőszegi ének című darabját énekelték fúvószenekari kísérettel. A szentendrei karvezető, Bokorné Forró Ágnes elárulta, az utóbbi, sok évig álmát alvó, a történelmi miliőben gyönyörűen megszólaló darab megihlette egyik költő-kórustagjukat, és a Bárdos család engedélyével egy újabb szöveget szerzett rá Nyári zápor címmel. A kottát a kőszegi kórus még nem látta. Ha majd ellátogatnak hozzájuk, lesz apropó, hogy a mű megszólaljon a megújított szöveggel is.

A fesztiválon két ősbemutató is volt: az egyik Szilágyi Miklós szerzeménye: A borozó; a másik pedig egy horvát vallásos ének, az Ohrabri se / Légy bátor, amelynek Tóthárpád Ferenc írta a magyar szövegét. Mindkét előadást nagy szeretettel fogadta a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában