Kijáró

2023.09.19. 11:05

Kulináris élvezetek az Őrségben

A Pannon kulináris sorozat idei évadának különkiadásaként szervezett egész napos buszkirándulást a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület (BMKE) szeptember 16-án, szombaton az Őrségi Tökfesztiválra. A kulináris ínyencségek, a Pityerszeri skanzen és a vásárfia sem maradt el a gasztronómiai programból.

Polgár Patrícia

Forrás: Burgenlandi Magyar Kultúregyesület

Harminc fővel, felsőőriekkel és őriszigetiekkel indult a csoport szombaton reggel. Az út Szentgotthárdon és az Őrség lankás dombjain keresztül vezetett Szalafőre, azon belül is Pityerszerre, az Őrségi Népi Műemlékegyütteshez. A Skanzen mellett termelői vásár várta a látogatókat, mézzel, tökmagolajjal, rétesekkel, emellett az érdeklődők a hagyományos tökmagolajütést is megnézhették – tudtuk meg a Burgenlandi Magyar Kultúregyesülettől.

A csapat később a Skanzen területét is bejárhatta idegenvezetőjükkel. Sem a szeres település forma, sem a nyelvhasználat, sem pedig az egyes tájszavak nem lepték meg az Őrvidékről érkezett csoportot, mivel a két tájegység földrajzi és történelmi tekintetben szorosan összefonódik. Ahogy Burgenland területén, úgy az Alsó-Őrségben is az egykori határőrök leszármazottai élnek. Így hát őriszigetiek és szalafőiek egyaránt bürün (keskeny hídon) lépik át a patakot.

A kulturális-kulináris program ebéddel folytatódott Őriszentpéteren, a délutánt a vásárban töltötte a csoport, ahol a kézműves portékák mellett a termelői piac ínyencségei csalogatták a látogatókat, a színpadon pedig néptáncelőadás és koncertek váltották egymást. Az idősebb korosztály és a kisgyerekes családok is megtalálták a kedvükre programot a délután folyamán.

A Pannon kulináris sorozat október 21-én borvacsorával zárul. Előétel, főétel és desszert is várja a borok kedvelőit, akiket a vacsora alatt Wawrzsák László sommelier kalauzol a borok világában. Jelentkezni a programra az [email protected] e-mail címen lehet – hívja fel a figyelmet az egyesület. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában