Felújítás

2023.09.05. 19:26

Megújult Vámoscsalád temploma - Állami és egyházmegyei támogatások révén ötéves folyamat zárult le

Ötéves folyamat zárult le vasárnap a vámoscsaládi katolikus templom átadóünnepségével. Az elmúlt években állami és egyházmegyei támogatások révén az épület részlegesen újulhatott meg.

Polgár Patrícia

Vasárnap adták át a felújított templomot

Forrás: Ohr Tibor

Az elmúlt öt évben több pályázatnak köszönhetően végezhettek el munkálatokat a templomon. A falu mai római katolikus temploma – a Szent Márton-templom – a XVIII. század végén épült. A szentélyében látható falképet Przudzik József festette 1985- ben. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán elnyert összegből és egyházmegyei támogatásból valósult meg a falátvágás – aminek köszönhetően már nem vizesednek a templom falai – és a templomkapu cseréje. Az Egyházi épített örökség védelme (EEÖR) pályázat által kapott pénzből a templom új üvegablakai, egy új szellőzőrendszer és az épület homlokzatfelújítása készülhettek el. A beruházások összértéke több mint 30 millió forintra rúg – tudtuk meg Szakál Szilárd plébánostól. 

A templom vasárnapi avatóünnepségén tiszteletét tette Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök, aki beszédében a félig üres, félig tele analógián át rámutatott: bár a templomban még lennének elvégzendő munkálatok, hálát kell adni azért, amit ez idáig sikerült megvalósítani, és tovább kell haladni az úton. Ugyancsak a vámoscsaládiakkal együtt ünnepelt vasárnap Ágh Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. – Vámoscsaládon újabb munkálatokat végeztek el kormányzati támogatás révén a templom felújítása érdekében. Köszönet plébános úrnak és a helyi híveknek, hogy lépésről lépésre előre viszik a templom és ezáltal a helyi közösség ügyét! – mondta el a felújítás kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában