vaol.hu podcast

2023.09.23. 06:38

Mesélő Podcast: egy elfeledett vasi patikárius története

Feiszt György

„Kedves szerkesztőség! A mellékelt paprikát mutatóba küldöm! Nem tudom megérteni, hogy lehet elsőosztályú árunak minősítve eladni az ilyen fonnyadt, rothadt paprikát, amilyet nekem a szombathelyi zöldségboltban adtak. Hiába tiltakoztam, és mivel előre fizettem az árut nem vették vissza. Egyáltalán nem válna dicséretére a bolt vezetőjének és dolgozóinak, ha a jövőben ilyen esetekkel találkoznánk.” Az idézett panaszos levelet 1958-ban Czira Jenő gyógyszerész küldte a megyei lap szerkesztőségének. Az Orgoványban 1889-ben született, Budapesten 1911-ben gyógyszerészi oklevelet szerzett patikus az első világháborúban Hercegovinában, majd az orosz frontokon harcolt. 

Leszerelése után tért vissza a gyógyszerészi pályára. Szakmájában 1920-tól Alpáron, Móron, Felsőgallán, Szombathelyen, Nagymányokon, Bonyhádon, Zombán és Rákosszentmihályon is dolgozott, majd 1932-ben, amikor a Zala vármegyei Türje község általa bérelt „Szent Norbert gyógyszertára” a gazdasági válság következtében csődbe jutott, munkanélkülivé vált. Ezt követően lett az „Állásnélküli gyógyszerészek országos intéző bizottságának” tagja, majd elnöke. A szervezetben végzett munkájáról méltatói így nyilatkoztak: „fáradhatatlan tevékenységével kiváló érdemeket szerezve képviselte a rászorulók érdekeit”. 1935-ben a belügyminiszter elfogadta pályázatát, amellyel Győrvár községben gyógyszertárnyitási jogosítványt nyert.

Ennek nyomán Horváth Kálmán alispán, Vasvármegye Törvényhatósági Bizottságának vezetője az új gyógyszertár helyéül Győrvár községben a Fő utca 138. sz. alatti épületet jelölte ki. A gyógyszertár megnyitására 1936 júliusában került sor. Az ünnepi esemény résztvevői a gyógyszertár berendezéséről és felszereléséről a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak. Czira Jenő a patikát az első világháború frontjain hősi halált szenvedett testvérei iránti kegyeletből „Két honvéd gyógyszertárnak” nevezte el. Czira, habitusából adódóan, vidéki gyógyszertár tulajdonosként úgy a gyógyszerész szakmai szervezetekben, mint a helyi közéletben aktív maradt.

Erről tanúskodnak gyógyszerészi szaksajtóban megjelent cikkei. A Magyar Élet Pártjának helyi elnökeként 1943-ban Horthy kormányzótól megkapta a Nemzetvédelmi Kereszt kitüntetést. Patikáját 1949-ben államosították, őt magát beosztott gyógyszerésznek először Szentgotthárdra, majd Bükre, végül a vépi patikába helyezték. Közéleti aktivitása azonban nem csökkent.

A Vas megyei sajtóban rendszeresen jelentek meg a helyi eseményekről szóló beszámolói, de nem volt rest tollat ragadni, és a bevezetőben is idézett módon „olvasói levélben” szót emelni, ha az élet bármely területén anomáliákat tapasztalt. A Gyógyszerész szakmai sajtó 1962-ben számolt be arról, hogy a budapesti egyetemen átvette aranydiplomáját. Czira Jenő nyugdíjas éveit Szegeden töltötte, ahol 1973-ban hunyt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában