Ünnepség

2023.09.22. 16:12

(Mese)vár a legkisebbeknek – Tizenkét férőhelyes bölcsőde épült Ikerváron - fotók

Ünnepélyesen átadták pénteken az Ikervári Mesevár Óvoda bölcsődei részlegét. A használaton kívüli, régi orvosi rendelő épületének felújításával alakítottak ki bölcsődét, ami 12 kisgyermek ellátására alkalmas.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

A községben született gyermekek száma régóta indokolta a bölcsődei alapellátást. Köszöntőjében Fehér Ferenc polgármester mérföldkőnek nevezte, hogy megépült a bölcsőde. A támogatási kérelmet 2019 októberében adták be, 2020 júniusában mintegy 124 millió forintot nyertek. A terv szerint tavaly november végére kellett volna elkészülnie a beruházásnak, ám ezt külső okok hátráltatták. Az elnyert összeg kevésnek bizonyult, pluszpénzt igényeltek: azzal együtt 159,4 millió forintra módosult az elnyert forrás. A 178,4 milliós bekerülési költség miatt az önkormányzatnak 19 millió forintot kellett önerőként hozzátennie. Az épület átalakításával, belső falak áthelyezésével, nyílászárók cseréjével, energetikai fejlesztéssel és akadálymentesítéssel alakítottak ki bölcsődét a meglévő épületrészben 122; a bővítményben 62 négyzetméteren, emellett egy 34 négyzetméteres pince is rendelkezésre áll. A csoportszobához fedett terasz tartozik. Az októberi nyitást követően folyamatosan telik be a létszám és 2024 januárjában elérik a maximumot, ismertette Fehér Ferenc. Vannak még akadályok, mondta, és reményét fejezte ki, hogy az októberi indulásra mindennel végeznek.

– A közösségi lét minden irányban kiterjeszti az ember életét: együtt messzebbre látunk, nagyobb távlatokban tudunk gondolni. Az odafigyelés most a legkisebbek felé fordul – fogalmazta meg az avatón V. Németh Zsolt az Energiaügyi Minisztérium vízközmű-ágazatért felelős államtitkára, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő. A kisgyermekes családokról és a családalapítás előtt állókról azt mondta: fontos és érzékeny életszakaszban vannak, amikor szükségük van a közösség támogatására, boldogulásuk a közösség boldogulásának záloga. Majd emlékeztetett: azért, hogy a szülők maguk dönthessék el, hogy a gyermek érkezése után mikor térnek vissza a munkába, a kormány folyamatosan támogatja a bölcsődei helyek kialakítását, bővítését.

Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke annak adott hangot: megtapasztalta, hogy az ikerváriak igényesek környezetükre, fontos számukra közösségi életük és intézményeik is. Igényes lett a bölcsőde épülete, mondta.

Tóth András plébános áldotta meg az új létesítményt. Műsort adtak a Zichy Antónia Általános Iskola diákjai és a Mesevár Óvoda ovisai. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában