A kertészet az otthona

2023.09.08. 11:30

Kertész lett, cserjét nevel - Őszi tanácsok a szakembertől: napfényt az árvácskának, káliumot a fűnek

Kacskaringós földút vezet az ezer négyzetméter alapterületű fóliasátorhoz, amelynek előterében két egyforma kis tacskó fogad bennünket, odabent pedig többezer palánta és díszcserje között beszélgetünk a hazigazdával aktuális kertészeti trendekről és tennivalókról.

Cseh-Egyed Bernadett

A hűvös reggeleken sem hanyagolhatjuk el az öntözést – mondja Balogh Benjamin

Forrás: Unger Tamás

Hogy családi öröksége-e, vagy a mindig kertészkedő egykori szomszéd néninek köszönhető, nem tudja pontosan, de azt igen: már hatévesen erre a pályára készült. Előbb parképítőként végzett, aztán kertészmérnök diplomát szerzett. Dolgozott több környékbeli kertészetben, majd álmodott egy újabb nagyot, sikeresen pályázott és felépülhetett a napelemparkkal felszerelt ezer négyzetméteres fóliasátor - a már meglévő melegház mellé. Balogh Benjamin tősgyökeres csipkereki, mára a falu határában kialakított kertészet lett a (második) otthona.  

- Ott jövőre már nem ez lesz, ide virágágyást tervezek, oda meg kiülőt - sorolja. Tele van tervekkel, de legalább ilyen fontosnak tartja azt is, hogy a szaktudást beépítse a mindennapi munkába - követi a trendeket, folyamatosan hozza az újdonságokat és kísérletezik. Tavaly például abszolút egyedinek számított, idén már néhol látni a korallberkenye egy modern fajtáját. A cserje két-három méter magasra nő, de jól nyírható és formázható. Önmagában és sövényként ültetve is mutatós. Abszolút kedvenc –nem csak Vasban - a babérmeggy: a tujákkal ellentétben nincs ismert kártevője, bírja a változó klimatikus körülményeket. Akik most gondolkodnak sövény kialakításában, azoknak a szakember azt tanácsolja: ültessenek össze többféle növényt, hogy a természetes kerítésük egész évben virágozhasson. Mehet bele például rózsalonc, japánbirs, hóbogyó, gyöngyvessző, és szépen mutatnak a bangitafélék is.  

Tapasztalatból mondja: a hűvös reggeleken, rövidebb estéken hajlamosak vagyunk megfeledkezni az öntözésről, pedig a gyenge szél és a délutáni meleg kiszárítja a földet, pótolni kell a nedvességet. Nem ajánlatos ilyenkor abbahagyni a fűnyírást sem, ráadásul a pázsit könnyebben átvészeli a hideg hónapokat, ha káliumban gazdag műtrágyát kap az ősz folyamán. Ugyanezt adhatjuk az eperpalántáknak is, amelyeknek szintén most van a (szét)ültetési ideje. Balogh Benjamintól megtudjuk: az évelő ágyások telepítése szintén időszerű. Célszerű most felásni a talajt, hogy a föld megfagyjon, összeaprózódjon és megteljen nedvességgel - így könnyebb lesz bele tavasszal ültetni. Ezért szerencsés ilyenkor gyümölcsfát is ültetni, a csemetéket általában októbertől árusítják a kertészetek. A szakember azt tanácsolja: a konténer átmérőjének a kétszerese méretű gödröt ássunk. Ugyanez az arány érvényes a hagymásokra is, amelyeket szintén ősszel ültethetünk. 

A fólia alatt már bontogatja rózsaszín szirmait az ősz egyik emblematikus növénye, a Terézke, de látunk pozsgásokat, sziklakerti növényeket és megmutatták már első virágaikat az árvácskák is. A kertész azt tanácsolja: napos vagy félárnyékos helyre ültessük ezt a népszerű növényt, válaszunk számára tápanyagban gazdag földet és sose hagyjuk kiszáradni. 

Az árvácskák mellett jól megférnek - és mostanság már nem csak a fóliasátorban - a fügebokrok. - Ez egy fagyzúgos terület, ha itt átvészeli a telet a füge, akkor mindenhol. Néhány éve pedig már így van – ad szemléletes példát Balogh Benjamin majd hozzáteszi: többen állítólag már az olivabogyó meghonosításával is próbálkoznak Vasban.  

Közben az egyik tacskó diadalomittasan rohan el mellettünk egy pocokkal a szájában. A természet teszi a dolgát. Mi azért csak készüljünk az őszre.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában