Programok

2023.09.16. 20:00

Rábagyarmaton íze van az ételnek, mert teljes szívből készítik

Találkoztak a településről elszármazottak, egyúttal nyárbúcsúztató falunapot is tartottak Rábagyarmaton kiállítással és számos kulturális programmal egybekötve.

Tóth Judit

A Művelődési Ház nagytermében Velünk élő múlt címmel nyitottak kiállítást. Elsőként Horváthné Boldizsár Borbála, Rábagyarmat polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket: -Rendezvényünk központi témája Rábagyarmat, annak itt élő és elszármazott lakossága. Ennek fényében a programot úgy állítottuk össze, hogy a kiállítók, helyi kézművesek és fellépők valamilyen módon kötődjenek településünkhöz. A kiállításon helyi gyűjteményekből származó képeken, filmeken, művészeti alkotásokon keresztül tekinthetünk vissza a múltba. Láthatjuk Rábagyarmat középületeit, lakóit, megelevenednek rég elfeledett rendezvényeink, közösségi, családi programjaink. Ismerős arcok tekintenek ránk a közelebbi, és a távolabbi múltból, sorra jutnak eszünkbe a képekhez fűződő történetek, élethelyzetek. A múlt felidézésével emlékezzünk szeretteinkre, barátainkra, ismerőseinkre - mondta a polgármester, majd azt is hozzátette: a kiállítást Kovácsné Huszár Judit, Joó Károly, Ács Miklós, Kovács Zoltán és Ács Lászlóné állította össze, a festményeket Csejtei Lajos és Tóth Bernadett készítették, a rajzok pedig Cséve Krisztina munkái.


V. Németh Zsolt az Energiaügyi Minisztérium vízközmű-ágazatért felelős államtitkára, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében így fogalmazott: -A merengésnél sokkal több, amit a rábagyarmatiak tesznek a múltjukkal. Fotókiállítás rendeznek a településüket bemutató archív fotókból, látványkonyhában készítik el a hagyományos "szappanyos" pogácsát vagy éppen a baboskáposztát, hogy a régi recepteket az újak is megtanulják. Kézműves foglalkozásokon gyakorolják elődeik ügyes mozdulatait, megbecsülik a helyi időseket és meghallgatják emlékeiket, és nem utolsósorban nem feledik el azokat sem, akik elszármaztak a községből: hazavárják és közös múltidézésre invitálják őket. Ez a rábagyarmati szemlélet és gyakorlat nemcsak elfogult vasiként kedves számomra, de a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztosként feladatom is, hogy az ilyen jó gyakorlatoknak hírt vigyem az országban, hiszen az egész Hungarikum-mozgalom és a mögé felsorakozó számtalan helyi közösség inspirálódhat abból, ahogyan a rábagyarmatiak élnek az értékeikkel, örökségükkel - mondta a képviselő, majd Ács László személyét méltatta, aki meglátta a rábagyarmati öreg házban azt, hogy "szépet szerető lakói díszesre faragták, falaiba három nemzedék öröme, bánata beleivódott". 
Kevy Albert, a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke ünnepi beszédében elsőként Kányádi Sándor szavait idézte: vannak vidékek, gyönyörű tájak, ahol a keserű számban édessé ízesül - majd így folytatta: fontos, hogy megismerjük a múltat, tisztelnünk kell dédapáink, dédanyáink, nagyszüleink, szüleink hagyatékát. Nemcsak múltba révedve, nemcsak a hagyományt kirakatba téve, hanem a gondolkodásmódot megőrizve. Olyan világban élünk, amikor azok az evidenciák, amelyek egy keresztény gyökerű ember tudatában megvannak, megkérdőjeleződnek és álideológiák próbálják meg napról napra elterelni a figyelmünket. Rábagyarmaton nem így van, mert itt még íze van az ételnek, mert teljes szívből készítik. Azt tapasztalom, hogy a helyi közösségek összekapaszkodnak, együttműködnek az önkormányzattal, ami példaértékű - tette hozzá. 
Éles Krisztina a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Vármegyei Igazgatója az együttlét öröméről beszélt és az értékfeltárás jelentőségéről, amely arról szól, hogy az emberek találkoznak, megszólítják egymást. - Mindig azt halljuk, hogy a közművelődés, a közösségépítés egy picit le van maradva, mert ugye hagyományokról, múltidézésről szól, és hol van ehhez képest az internet, a proaktivitás. Én örülök, hogy "le vagyunk maradva", mert így arról szólhat a történet, ami az ember lényege: a beszélgetésről, az alázatról, a szeretetről, az egymás iránti tiszteletről és arról, hogy észrevesszük egymást és nem az internet magányába vonulunk.
Végül a rábagyarmati polgármester, Horváthné Boldizsár Borbála virággal köszöntötte Éles Krisztinát, aki a közelmúltban kiemelkedő közművelődési tevékenysége elismeréseként Bessenyei György-díjat kapott.
A délután helyi érték vetélkedővel, kézműves foglalkozásokkal, ügyességi versenyekkel, csocsó bajnoksággal, lufi-hajtogatással, buborékfújással, gyerektánccal telt. A Szent Lambert templomban dr. Takács Gyula plébános misézett a rábagyarmatiakért és az onnan elszármazottakért. 
A kulturális programok sorát a rábagyarmati Manó Óvoda óvodásai nyitották, majd fellépett a Szent Gotthárd Általános Iskola rábagyarmati tagintézményének csapata. Műsort adtak a rábagyarmati senior táncosok, a Rozmaring tánccsoport, a helyi színjátszók és az énekkar, valamint a PresiDance TSE táncosai és Czikora István László, a Budapesti Operettszínház énekművésze. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában