Szépen fejlődött a növény

2023.09.06. 07:00

Szép termés ígérkezik - Egyenes, erős, egészséges száron áll a kukorica Bozzai határában - fotók

Egyenes, erős, egészséges száron áll a kukorica, a rekord sok csapadék mellett szépen fejlődött a növény: a zöldellő levelek között már aranylanak a bólogató csövek. A látvánnyal bármelyik gazda elégedett lenne, az ígért felvásárlási árak azonban ürömöt hoznak az örömbe.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A megszokottnál később, április utolsó napjaiban vetették a kukoricát Nagy Imréék Bozzai határában. Amit az ültetés idején a csapadékos időjárás elvett, azt később vissza is adta: éppen akkor jött a meleg, mikor a magok földbe kerültek, majd érkezett az aranyat érő májusi eső.  A június eleje hozott némi szárazságot, ami azonban ezután jött, arra nem mostanában volt példa: 30 nap alatt mintegy 300 milliméternyi csapadék hullott a környéken. Szó szerint tengerben úszott a tengeri (népies nevén a kukorica – szerk.).  

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Ha valamikor, akkor most megmutatta magát a fajtaválasztás jelentősége, a sok csapadék kihozta a különbségeket - magyarázza a szakember, miközben kiérünk a táblához: a kora délelőtti órában, az árnyékban elkel még a pulóver, a nap azonban perzsel és melegít. A kukoricaszemeknek éppen erre van szükségük. Nagy Imre kibontja csuhéjából a csövet, 15-16 sort számol rajta: szép és egészséges, szinte teljesen megtermékenyült, de a szemek víztartalma még magas, száradniuk kell.  A rekord sok csapadék ellenére a talaj felszíne ugyan már repedezett, most elsősorban jó időre van szüksége a növénynek. 

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Idén ez különösen kardinális kérdés, a szárítási díjak a tavalyihoz képest közel duplájára emelkedtek. Ráadásul jelen pillanatban a felvásárlási árak sem optimálisak, tonnánként 50-58 ezer forintot adnak a kukoricáért. Ez az önköltségeket alulról súrolja - tudjuk meg a szakembertől, aki részletezi az okokat: tavasszal, a talajelőkészítés időszakában a vetőmag és az imputanyagok ára nagyon magas volt. Egyes helyeken, ahova nem tettek talajfertőtlenítőt, nagy károkat okozott a drótféreg és újra kellett vetni, ráadásul az engedélyezett szerek ellen rezisztenssé váló gyomok ellen is egyre nehezebb felvenni a versenyt.  - A kukorica jövedelmezhetősége az idei évtől nagyon megkérdőjelezhető, ha tíz tonnás hozammal kijövünk plusz nullára, már örülhetünk - húzza alá.  

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

A bozzai családi gazdaságban 60 hektáron termesztenek kukoricát, az előző évhez képest 10 százalékkal kisebb területen. Országosan jóval nagyobb mértékben, egymillió egyszázezerről 850 hektárra csökkent a kukorica vetésterülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában