Elkezdődött a 19. Őrségi Tökfesztivál

2023.09.15. 21:06

Tökmagköpesztés és ezernyi mese Eszti nénivel Nagyrákoson - fotók

Elkezdődött a 19. Őrségi Tökfesztivál, Nagyrákoson tökmagköpesztéssel indult a programok sora.

Tóth Judit

Fotó: © Cseh Gábor

Egy egész kultúrháznyi ember - több mint száz fő - jött össze a hagyományőrző eseményre a helyi kultúrházban, ahol Németh Istvánné Baksa Eszter polgármester tette igazán különlegessé az estét. A belépő pálinka volt, többféle, ami megadta az alapot az est további részéhez.

Eszti néni páratlan humorát ezúttal sem hagyta otthon, nem is beszélve azokról a mesékről, történetekről, amelyek mindenki számára hordoztak tanulságot. 

-Régen a tök héját megetették a disznókkal, a belsejéből nyert tökmagot meg kibontották, és megszárogatták. Télen ebből készítették a tökmagolajat az olajütőben - mondta elöljáróban Eszti néni, majd arról is mesélt, hogy több összejárás - mai szóval élve közösségépítés - volt akkoriban a falvakban, mert egy-egy település csak így tudott létezni. Az emberek közösen építették házaikat, visszasegítettek egymásnak. Csak mesterembert hívtak, a segédmunkát mindig a falubeliekre bízták. Közös munka volt a cséplés, mert a cséplőgéphez tizenhét ember kellett, ezt is csak közös erővel tudták elvégezni. 

-A tökmagköpesztés, a tollfosztás, a kukoricafosztás közösségi alkalmak voltak, mind bemutatom ma este, és néhány történetet is elmesélek - mondta Eszti néni a program elején, majd azt is megemlítette: régen addig nem mehetett férjhez egy lány, amíg annyi tollat össze nem szedett, ami elegendő volt két vánkoshoz meg egy dunyhához.

Remek hangulatban telt a Tökfesztivál nyitórendezvénye, ami vendégséggel ért véget. Az asztalról a fasírt és a pörkölt mellől nem hiányzott a tökfőzelék és a tökös mákos rétes sem. Megkóstoltuk a menüt, egy rossz szavunk sem lehetett a tökös vacsorára, köszönet a helyi asszonyoknak, akik őrzik az ízeket és mindezt elkészítették.  

Kapcsolódó:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában