Évforduló

2023.09.08. 17:52

Zászlóval a kézben, szeretettel a szívben - Miszori Zoltán emlékére szerveztek zarándoklatot - fotók

A Szombathelyi Egyházmegye és a Mária Út közös zarándoklatot szervezett Miszori Zoltán atya emlékére pénteken, temetésének évfordulóján. Több tucatnyian, köztük gyerekek tették meg együtt a mintegy nyolc kilométeres utat a Székesegyháztól a szentkútig.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A menet élén dr. Székely János megyéspüspök állt, aki így emlékszik a szombathelyi székesegyház 2012. augusztus 31-én elhunyt plébánosára: - bárhova került plébánosnak, a plébánia néhány hét alatt megtelt hívekkel. Az ő ajtaja mindig mindenki előtt nyitva állt. Volt, hogy télen egyáltalán nem fűtött, gyakran földön aludt. Akármilyen meleg volt, reverendába öltözve, sokszor kenyéren és vízen élve ment végig az úton Mariazellbe. Rengeteg emberben hagyott életre szóló nyomot és nem is annyira a prédikációjával, mint a lényével. Azzal, ahogy élt és ahogy magasba emelte az eukarisztiát.  

 A zarándokok a Székesegyház előtti térről indultak Gencsapáti Szentkúthoz, zászlókkal a kezükben, szeretettel a szívükben. A szombathelyi Brenner János Általános Iskola harmadikosai és a Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium Magyarlak-Csörötnek Általános Iskolájának diákjai is csatlakoztak a menethez.  

A magyarlaki csapattal érkezett Frigy József. - Miszori Zoltán a példaképem. Sok hasonlóság van kettőnk életpályája között: mindegyikünk erdésznek készült, de nem azok lettünk, összeköt bennünket a sport szeretete is, továbbá mariazelli édestestvérünk ő a zarándokok apostola – fogalmazott, majd hozzátette: az úton levés a lényeg, nem a beérkezés. Hatalmas élmény együtt lenni és gondolkodni, egy közös célért haladni – a nemzetért, a családért, Istenért. 

– Zoli atyáról csak a legnagyobb tisztelettel, szeretettel lehet beszélni. Nagyon jó barát volt, közvetlen volt, ismerte az életünket. Minden nehézségben lehetett hozzá fordulni, mindenkit meghallgatott. Nagyon hiányzik.  A képe a mai napig kint van az íróasztalomon – fogalmazott egy másik résztvevő, Ágnes.  

Miszori Zoltán 1985. június 13-án szentelték pappá Szombathelyen. Első állomáshelye kápláni beosztásban a szombathelyi Szent Erzsébet-plébánia volt, ahonnan hasonló megbízatással 1988-ban került Zalaegerszegre, majd 1995-ben Gencsapáti plébánosa lett. 2007-től súlyos, gyógyíthatatlan betegség okozta haláláig ugyancsak plébánosi rangban a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-főplébánián szolgált. Miszori Zoltán 53 évet élt, ebből 28 esztendőt töltött áldozópapi szolgálatban. 

A zarándoklat szentmisével zárult.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában