vaol.hu podcast

2023.10.18. 18:19

A Vas Vármegyei Értéktár Bizottság 18 előterjesztésről döntött

Rendkívüli esemény volt a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság üléseinek sorában, hogy 18 előterjesztés került eléje megvitatásra. Miként vágnak neki mérlegelni, hogy mi kerülhet be és mi nem? – a bizottsági ülésen jártunk, hanganyagunk ebből ad ízelítőt.

Merklin Tímea

Fotó: Merklin Tímea

Döntésük alapján bekerült a Vas vármegyei értékek közé Lancsics Bonifác tevékenysége és a nevéhez köthető „Boldogasszony Anyánk” himnusza, és Németh Tibor könyvtárigazgató kérése nyomán a bizottság megadja a támogatást: javasolni fogja a kiemelt nemzeti értékké felterjesztéséhez.

Bekerült továbbá Gazdag Erzsi emlékezete, a vasi dödölle, az annunciáta nővérek szellemi öröksége, Békássy Ferenc emlékezete, a pápoci körtemplom, Dukai-Takách Judit emlékezete, a váti Szentkút, a herényi virágkertészet hagyománya és a Herényi Virágút, a horvátzsidányi Peruska Mária-kegyhely. 
A bizottság a „Sárvári Gyógyfürdő” című beadvány vármegyei értéktárba kerülését támogatta, ugyanakkor a Vas vármegyei fürdőkultúra egységes szerkezetbe dolgozását tervezi.

 

Bekerült a vasi értéktárba a kalinkó, a hagyományos Vas vármegyei lakodalmas sütemény, de azzal együtt kapott támogatást, hogy a Vas vármegyei jellegzetes népi ételeket majd egy kategóriába tömörítik. Abba kerülhet majd be az őrségi vargányás hajdinaleves és a sudlica, a szentpéterfai sütemény, amelyeket önálló vasi értékként nem határoztak meg, így maradtak egyelőre helyi értékek.

Nem lett Vas vármegyei érték a Himfai Környezetvédelmi-tó, a Pinka folyó és az őrimagyarósdi vár sem, így maradtak a helyi értékek szintjén.7

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában