Birtokba vették

2023.10.06. 14:11

Az aktív turizmust támogatja a beruházás - Átadták az Ökocentrumot Körmenden - fotók

Ünnepélyes keretek között adták át az Ökocentrumot a Rába-parton, a létesítmény TOP-os forrásból, 400 millió forintból készült el. Az épületet és udvarát azonnal birtokba is vették a helyiek, a Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ szervezésben első alkalommal tartották meg a Boldog Batthyány László Esélyegyenlőségi Napot.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

A Batthyány kastély és a fürdő mellett egyre népszerűbb turisztikai célpont Körmenden a Rába-folyó és annak helyi partszakasza. Az elmúlt időszakban több fejlesztés is volt a folyóparton, ezek mind az aktív turizmust és a helyieket szolgálják. A pénteken délelőtt átadott 220 négyzetméteres Ökocentrum egy tematikus turisztikai útvonalon helyezkedik el. A létesítményben turisták fogadására alkalmas kiszolgáló helyiségeket, bemutatótermeket alakítottak ki, utóbbiak állandó kiállítások és rendezvények helyszínei lehetnek a jövőben.  

V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője így fogalmazott az átadón: Körmend városának fontos, hogy a Rába-part a találkozások helyszíne legyen, megteljen élettel és aktivitással. A helyiek törekvése támogatásra talált a Magyar Kormánynál, amelynek szintén az a célja, hogy Magyarországon javuljanak az aktív életmód feltételei. A legfontosabb, hogy az időseknek méltó körülményeket, a fiatalabbaknak pedig versenyképes kalandokat, élményeket kínáljanak a hazai turizmusban - mondta a képviselő, majd arra is rávilágított, hogy az ökoturizmus célja az, hogy olyan módon ismertesse meg az adott területet a vendéggel, hogy a turistaforgalom se mennyiségével, se minőségével ne zavarja meg a helyben élők mindennapjait, és ne tegyen kárt a természeti és kulturális értékekben. Az ökoturizmus általában magában foglalja a természetjárás különböző formáit - a gyaloglást, kerékpáros vagy vízi túrázást -, de ott van mellette a kulturális látnivalók megtekintése és a helyi élet sajátosságaival való ismerkedés is. Ez a tevekénységet kapott méltó infrastruktúrát az Ökocentrum fejlesztésével, illeszkedve a Rába Szentgotthárdtól Körmendig tartó szakaszának átfogó víziturisztikai-ökoturisztikai rendszerébe, valamint Körmend város összetett fejlesztésébe, támogatva a térség és a város fejlődését, a szemléletformálást, az aktív és egészséges életmódot, a családi turizmus, a szabadidő sportot, a versenysportot és a feltöltődés minden lehetséges formáját a fizikaitól kezdve, a szellemi és érzelmi kikapcsolódáson keresztül egészen a kreatív pihenésig.

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke beszédében arra emlékeztetett, hogy jó két hónappal ezelőtt is átadtak egy Rába-parti beruházást a körmendi Bárkaháznál, ami az új Ökocentrummal együtt jelzi: a város elkötelezett az aktív turizmus illetően. - Nemcsak egy mai kor igényeinek, követelményeinek megfelelő modern épület készült el, hanem a környezet is megújult. Reméljük, hogy hosszú időn keresztül használhatják az itt élők, illetve az ide látogatók ezt a komplexumot - fűzte hozzá az elnök.  

Bebes István polgármester hangsúlyozta: a fő cél az volt, hogy élővé tegyék a Rába-partot. -Azt szeretnénk elérni, hogy a helyiek mellett az ide érkező turisták is ki tudják használni a vízpart, illetve a víz adottságait, és élvezni tudják a csodálatos természeti környezetet. Arra törekszünk, hogy összefűzzük a Felső-Rába mentén lévő településeket. Olyan együttműködést próbálunk kialakítani, amely nemcsak most, hanem a jövőben is szolgálja az embereket. Ennek egyik eleme a körmendi fejlesztéscsomag, de úgy gondolom, Szentgotthárdon, Csörötneken és Csákánydoroszlóban is az együtt gondolkodást helyezik előtérbe, ennek szellemében készültek el a különféle beruházások a Rába-parton a közelmúltban - zárta szavait a városvezető, aki megköszönte minden közreműködőnek a munkát. 

Az átadó után a Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ szervezésében megtartották az I. Boldog Batthyány László Esélyegyenlőségi Napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában