Biztonság

2023.10.16. 17:47

Csaknem 3000 emberre vigyáznak Bucsu, Sé, Narda, Felsőcsatár mentőcsoportjai - fotók

Megalakultak és első, kitűnő minősítésű gyakorlatukat is elvégezték Sé, Bucsu, Narda, Felsőcsatár önkéntes mentőcsoportjai múlt pénteken Bucsuban.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

- Itt most Sé, Narda, Bucsu és Felsőcsatár legderekabb fiai és lányai jöttek össze –hangsúlyozta dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke a pénteki ünnepi eseményen. - Azok várnak ma eskütételre és az első közös gyakorlatuk végrehajtására, akik készek arra, hogy minden időben odaálljanak polgártársaik és a baj közé – folytatta az országgyűlési képviselő, emlékeztetve a jelenlévőket: természeti és ember által okozott katasztrófahelyzetekben is szükség lehet önkéntes tevékenységükre.

Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja köszöntőjében utalt a péntek 13-dikához kapcsolódó babonákra, így szerinte már ahhoz is nagy bátorság kellett, hogy a települések ezen a napon hozzák létre mentőalakulataikat. - De még nagyobb bátorság kell ahhoz, hogy egy olyan világban, ahol szinte minden már csak arról szól, hogy én, én, én, önök tanúságot tesznek arról, hogy képesek áldozatot vállalni, képesek azt mondani, hogy az enyémből jusson a közösségnek is. Jusson a közösségnek az időmből, az energiámból, az erőmből– fogalmazott a főispán, hozzátéve: 2020 óta több, mint félszáz önkéntes mentőcsoport alakult már Vas vármegyében. - Vigyázzanak arra a csaknem háromezer emberre, aki ezen a négy településen él - zárta gondolatsorát Vámos Zoltán.

Kovács Balázs Zsolt tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjeként köszönte meg azt az önkéntes tevékenységet, amit a mentőalakulatok tagjai végeznek, és amivel a hivatásos szervek munkáját nagyban segítik. A négy település mentőcsapatai az eskütételt követően a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elöljárói előtt négy helyszínen hajtották végre a vizsgagyakorlatukat - tudtuk meg Gál Sándortól, Bucsu polgármesterétől, a helyi mentőcsoport parancsnokától. Katasztrófavédelmi gyakorlatként az árvízi homokzsákolást, egy szennyeződés elkotrását, egy épületből gyerekek mentését és egy házfal kitámasztását végezték el kitűnő minősítéssel az érintettek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában