Verseny

2023.10.08. 08:18

Csodaszép munkák készültek a versenyen - Baranyában jeleskedtek a szombathelyi virágkötő diákok

A villányi Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium idén 12. alkalommal rendezte meg a „BOR-VIRÁG” elnevezésű Virágkötészeti Versenyt, amelyen ezúttal 7 iskola 25 tanulója vett részt az ország különböző pontjairól, köztük Vas vármegyéből is.

Vaol.hu

Forrás: bama.hu

A verseny ötlete 1999-ben született meg azzal a céllal, hogy az iskola egy rendezvényen belül összekösse a borászatot és a virágkötészetet, és kapcsolódjon a Villányi Vörösbor Fesztivál programjaihoz. Minden második évben tartják meg az eseményt - írja a bama.hu.

Különlegességét egyrészt a verseny témája, a szüret, a bor, az őszi termés, másrészt az elkészült versenymunkák kiállításának a helyszíne, az iskola tanpincéje, a csodálatosan kialakított ászokpince adja. A természetes téglafal nagyszerű hátteret biztosít a kiállított kompozícióknak, emellett a kellemesen hűvös, párás környezet a növények élettartamát is  nagyon kedvezően növeli meg. 

A verseny meghívásos, nevezési díj nincs, és a rendező iskola biztosítja a szükséges növényanyagot, ebből kell minden iskolának dolgozni, és minél szebb kötészeti kompozíciókat létrehozni, figyelembe véve a szakma szabályait, és az egyéni kreativitás adta lehetőségeket. A jelentkező szakképző iskolák diákjai 3 fős csapatokat alkotva vettek részt a versenyen. 

Az elkészült kompozíciók megismertetik a nagyközönséggel az iskola saját borait (amit a tanulók állítanak elő), és bemutatják, hogyan lehet ötvözni két szakma produktumait egy rendezvényen belül. 

Ebben az évben Szentes, Szombathely, Budapest, Győr, Baja, Kecskemét és a házigazda Villány szakképző iskoláinak tanulói készítették el a virágkötészeti csodákat három kategóriában (vendégköszöntő asztaldísz, borospalack díszítés és „Ősz a kertben” térkompozíció).

Az eredményhirdetésre a Villányi Vörösbor Fesztivál első napján, pénteken került sor a Teleki Tanpincében, ahol október 6-án és 7-én is 10-17 óráig bárki számára megtekinthetők az alkotások. 

A vendégköszöntő asztaldísz kategóriában az első Kalmár Nikolett (Baja), a második Sutus Henrietta (Kecskemét), a harmadik pedig Molnár Csenge (Budapest) munkája lett. Borospalack díszítésben a legkreatívabbnak, legszebbnek Jenei Lilla (Szombathely) kompozícióját találta a zsűri, a második helyezett Bense Lilla Ramóna (Villány), a harmadik pedig Hlavaj Brigitta (Budapest) alkotása lett. 

Az „Ősz a kertben” térkompozíció kategóriában a bajai csapat (Kalmár Nikolett, Kovács Fanni, Zics Andor) győzött, a 2. szombathelyi (Ágh Barbara, Jenei Lilla, Vecsei Bora) és a 3. kecskeméti (Draskovich Bianka, Földi Evelin, Sutus Henrietta) csapat előtt. 

Az összetett csapatverseny győztese a szombathelyi Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapata lett. A csapat tagjai: Ágh Barbara, Jenei Lilla, Vecsei Bora.

A helyezéseken kívül a versenyt támogató vállalkozók különdíjakat is felajánlottak, illetve az iskola minden versenyzőnek és felkészítő tanárnak emléklapot és ajándékcsomagot adott át. A Teleki Szakképző iskola vezetése köszönetét fejezte ki a résztvevő iskoláknak, versenyzőknek, felkészítő tanároknak, hogy részvételükkel, munkájukkal megtisztelték a rendezvényt.

A Teleki Szakképző a Villányi Vörösbor Fesztivál kísérőprogramjaként régi boroscímkék kiállításával, szőlő- és gyümölcs kóstolással, pincelátogatással és borkóstolóval várja a fesztiválozókat, akiknek szívesen tartanak bemutatót a borvidékről, a szőlőfeldolgozás és borkészítés folyamatáról, megismerhetik a gépeket, és bepillantást nyerhetnek a szőlész-borász szakma munkafolyamataiba. Az iskola az érdeklődők számára a képzési kínálatát is bemutatja.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában