Mit tegyünk?

2023.10.24. 10:41

Harc a poloskák ellen Vasban - Nincs ok a kíméletességre, elszaporodtak

Nagy számban jelentek meg a vándorpoloskák és az ázsiai márványpoloskák a lakásokban, családi házakban. Tehetünk-e bármit ellenük? – erről kérdeztük dr. Vig Károlyt.

Tömböly Ágnes

Dr. Vig Károly nagyítója előtt egy poloska

Fotó: Szendi Péter

 Sok háziasszony bosszankodik takarítás közben: október elején ismét beköltöztek otthonainkba a poloskák. Olvasóink közül többen tapasztalták: szőnyegen, függönyön, ablakpárkányon egyaránt rábukkanhatunk a zöld, illetve barna színű ízeltlábú rovarra. Vig Károly, a Savaria Múzeum igazgatóhelyettese érdeklődésünkre elmondta: – Két invazív poloskafajról beszélünk: a vándorpoloskáról és az ázsiai márványospoloskáról. A rovarfajokat mintegy 10-15 éve hurcolták be – jellemzően áruszállítás során – Kelet-Ázsiából hazánkba, s itt sajnos kedvező életfeltételeket találtak. Jelenleg tömegszaporodásuknak lehetünk szemtanúi. A hűvösebb őszi időben a rovarok védett telelő helyet keresnek maguknak, amihez ideálisak a lakások – hangsúlyozta dr. Vig Károly. 

Az igazgatóhelyettes kitért arra is: a poloskák tekintetében Vas vármegye a kevésbé fertőzött területek közé tartozik, az ország déli tájain jobban elszaporodott a két említett faj. Leszögezte azt is: a vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska is növényevő. A kertben és a mezőgazdasági területeken komoly kárt tudnak okozni, az emberre azonban nem veszélyesek. Így nem kell tartanunk csípésüktől sem, sőt a két fajt semmi esetre sem szabad összekevernünk az ágyi poloskával. Hogyan védekezhetünk a poloskákkal szemben? A szakember szerint nincsen megfelelő módszer. Bűzmirigyük ugyanakkor kellemetlen szagot hagyhat kezünkön, ezért papírvattával vagy zsebkendővel nyúljunk hozzájuk, és ez esetben nincs ok a kíméletességre sem: pusztítsuk el őket. 

Dr. Vig Károly ajánlotta a mosószeres vizet, ahonnan biztosan nem tudnak kimenekülni. Az MTA kutatói korábban poloskacsapda kifejlesztésén is dolgoztak, e téren azonban egyelőre nincs áttörés – ezt is megtudtuk a Savaria Múzeum igazgatóhelyettesétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában