Változás

2023.10.18. 11:30

Kisebb lett, máshogy választ - Kilenc tagúra csökken a képviselőt-testület Celldömölkön

Tízezer fő alá esett a város lélekszáma, ezért a jövő évi önkormányzati választásokon már nem egyéni körzetek képviselőire adhatják le szavazataikat a celldömölkiek, egyetlen választókerület lesz az egész város.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

Október 17-én, kedden felkerült a város oldalára a hivatalos határozat: Celldömölk lakosságszáma 9943 fő a szeptember 1-jei állapot szerint. Farkas Gábor jegyző ennek alapján nyolc főben határozta meg a képviselő-testület megválasztandó tagjainak számát.   

 A törvény ugyanis úgy szól: a 10 000 vagy ennél kevesebb lakosú településen a képviselők választása egyéni listás választási rendszerben történik. Ebben a választástípusban a település egésze alkot egy választókerületet. A képviselők száma a lakosságszám arányában változik. Egyéni listás képviselőjelölt az lehet, akit a település választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott. A jelöléshez szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője állapítja meg a szavazást megelőző 66. napon.  

 Megkerestük az ügyben Fehér László polgármestert is, aki megerősítette: a 2024-es önkormányzati választásokon a város egy választókerületnek számít majd. A választópolgárok az előző évekhez hasonlóan nyolc szavazókörben adhatják majd le voksaikat, de lakcímtől függetlenül ugyanarra a listára. A képviselő-testület száma kilencre csökken (8 képviselő és egy polgármester). Hozzátette: országos tendencia, hogy csökken a népességszám, Celldömölkön ez most a szokásosnál nagyobb ütemben zajlott: nyolc hónap alatt 140 fővel lettek kevesebben - valószínűleg sokan elköltöztek és többen meghaltak.  

 Bizonyos normatív támogatások is lakosságszámhoz kötöttek, hosszú távon tehát kevesebb bevételre számíthat Celldömölk. Farkas Gábor jegyzőtől megtudtuk: a jövő évi költségvetést még nem érinti a lakosságszám csökkenése, mert azt még a januári számadat szerint kell elkészíteni.   

 Celldömölki Közös Önkormányzati Hivatalához tartozó településeken élők - Mersevát, Mesteri, Ostffyasszonyfa és Nemeskocs - négy főt választhatnak majd a képviselő-testületbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában