Átadó

2023.10.04. 15:30

Kölcsönösen előnyös együttműködés - Ipari szerviztechnikus tantermet avattak a Gépipariban - fotók

A TDK Hungary Components Kft. támogatásával teljeskörűen felújított, esztétikusan felszerelt szakmai tantermet adtak át szerdán a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Technikumban.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

A nagy összegű felújítás a duális ipari szerviztechnikus diákok iskolai oktatótermének teljes egészét érintette. A sajtótájékoztatón Kovács Péter, a Vas Vármegyei SZC Gépipari és Informatikai Technikum igazgatója üdvözölte elsőként a megjelenteket. Megköszönte a lehetőséget, hogy a helyiség megújulhatott. Mint mondta, kölcsönösen előnyös együttműködés eredményeként jött létre a tanterem: iskolájuk biztosítja a folyamatos szakember-utánpótlást három szakterületen a vállalat számára, a TDK pedig a modern tanteremmel, valamint korszerű infrastrukturális feltételekkel és környezettel támogatja intézményüket.

Rettegi Attila, a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója azért mondott köszönetet, hogy a cég nemcsak a szellemiekben, a gyakorlati hely biztosításában és a duális képzésben való együttműködésben, hanem anyagiakban kifejezhető módon is támogatja a vármegye szakképzését, azon belül a technikumot. A szakképzés feladata a jövő munkaerő-utánpótlásának biztosítása, ezen belül a kvalifikált szakembereké, fogalmazta meg. A TDK-ról azt mondta: eredményes működése hétköznapi életünket is befolyásolhatja. A Gépipariról pedig, hogy az elmúlt években azzá az iskolává vált, amelyik az Ipar 4.0 kihívásainak megfelelő szakembereket a leginkább képes biztosítani. Hangot adott annak is, hogy a multinacionális cég leginkább az ipari szerviztechnikus képzésben vált a Gépipari fontos duális partnerévé.

– Elektronikai ipar gépipar nélkül nem létezik. A gépipari tudás elengedhetetlen a legmodernebb gyártótechnológiáknál is. Elvárás azonban, hogy ezeket az alapokat bővítsük elektronikai és informatikai tudással is – ezt már Takács Balázs, a TDK Hungary Components Kft. ügyvezető igazgatója jelentette ki, utalva az iskolával 2017-ben kezdődött együttműködésükre. Akkor kezdtek dolgozni a TDK Oktató Központ óraadói az iskolában. Három évvel később indult el az első duális szakképzéses osztály, és jelenleg mintegy negyvenen tanulnak ebben a formában. Az ipari szerviztechnikusok gépészeti, elektronikai és informatikai ismeretekkel is rendelkeznek, ami az új, modern gyártástechnológiákhoz elengedhetetlen. (A leírás szerint magas automatizáltságú gyártóüzemekben az egyes gyártóberendezések karbantartási, hibakeresési, javítási, programozási és építési feladatait végzik. Nagy felkészültségű szervizszakemberek az ipari termelő egységek számára.) Takács Balázs arról is beszélt, hogy az együttműködés folytatódik: a vállalatcsoport további beruházásokat tervez Szombathelyen: termékportfólióját és gyártókapacitásainak körét is bővíti a következő években.

Az átadó ünnepségen részt vett Szentgyörgyvári Róbert, a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum kancellárja és 12. évfolyamos duális ipari szerviztechnikus diákok is.

A sajtótájékoztatót követően a tanterem padjaiban helyet foglaló diákok és a sajtó képviselői egy kisfilmet nézve megismerhették a TDK egy fiatal, gépbeállítóból folyamatmérnökké előlépett munkatársának, Tóth Tamásnak a karriertörténetét és fiataloknak szánt jó tanácsait. A tervek szerint mostani tanterem-felújítást a Gépipariban a gyakorlati oktatóterem felújítása követi majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában