Kiírták a közbeszerzést

2023.10.29. 14:36

Komposzt lesz a zöldhulladékból Bükön - még idén elkezdődhet a kivitelezés

A tervek szerint 2024 nyarán már üzemel a város határában megépülő komposztáló. Az első időben a város parkjaiban, zöldterületein keletkező füvet, fanyesedéket dolgozzák fel, később pedig a lakossági zöldhulladékot is átveszik.

Horváth László

A Bük határában építik meg a komposztálót

Fotó: Unger Tamás

Mint arról lapunkban beszámoltunk, a büki önkormányzat a Vas Vármegyei Önkormányzattal közösen sikeresen vett részt az „Élhető települések” című TOP-os pályázaton. Mintegy 600 millió forintnyi forrást nyertek el. Ebből a forrásból épül kerékbárút Bük és Sajtoskál között, valamint a város határában, az STKH hulladékudvara mellett komposztálót alakítanak ki. A beruházás összege bruttó 235 millió forint. 

Dr. Németh Sándor, Bük polgármestere elmondta: a képviselő-testület októberben indította el a kivitelező kiválasztására a közbeszerzési eljárást. Amennyiben a tervek szerint alakul, akkor a munka már idén elkezdődhet, a telep pedig 2024 nyarán már üzemelhet. 

Megtudtuk, a komposztáló éves kapacitása 500 tonna, egy köbméter zöldhulladék mintegy 50-60 százalékéból lesz humusz. A folyamat elején meg kell várni, amíg összegyűlik a megfelelő mennyiségű „nyersanyag”, majd azt egy gombával oltják be. Az átalakulási folyamat két hónapig tart.  

A telep korszerű gépsorán az első időben a város közterületein, parkjaiban, füves részein keletkező zöldhulladékot: elszáradt virágokat, lenyírt füvet, faleveleket, ágaprítékot dolgozzák fel. Később pedig a lakossági zöldhulladékot is átveszik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában