Est

2023.10.10. 20:12

Kövér László: Nekünk azért kell dolgoznunk , hogy Szombathely a szombathelyieké maradjon! - fotók

Nekünk azért kell dolgoznunk, hogy Szombathely a szombathelyieké maradjon! - jelentette ki a jövő évi önkormányzati választás tétjéről szólva Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki a Szombathelyi Polgári Esték vendége volt kedd este.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

Zsúfolásig megtelt a Haladás Sportkomplexum VIP-terme kedden este. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselőjének köszöntő szavai után Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét Fejes Barna, a Fidelitas szombathelyi csoportjának tagja kérdezte a geopolitikai történésekről, valamint a jövő évi június 9-dikei választások tétjéről is.

A 2012-2022 közötti időszakban Magyarország első világháborútól számított újkori történelmének legjobb 10 évét zárta - hansúlyozta Kövér László, majd a külpolitikai helyzetre utalva hozzátette: miközben rendbe raktuk a szénánkat és kinéztük az ablakon, romokat láttunk.   

A szomszédban zajló orosz-ukrán fegyveres konfliktus kapcsán kifejtette: az nem regionális háború, hanem egy világpolitikai folyamat, a világ átrendeződésének szerves része, ami régóta zajlik, és nem tudjuk, meddig fog tartani. A napokban kitört arab-izraeli háborút ebben a kontextusban elhelyezni pedig riasztó perspektíva. A házelnök szerint érdemes ezekben a helyzetekben a történelemkönyvet fellapozni: az azt mutatja, hogy a 15. század óta a magyar történelem ebben a keretrendszerben zajlik, s szerinte most is félő, hogy a világ blokkosodik. 

Kövér László hangsúlyozta, történelmi eseményeink arra bátorítanak minket, tegyünk azért, hogy fenntartsuk a világ átjárhatóságát. - El kell hinnünk, a mi cselekedetünknek van kihatása a külvilágra is - fogalmazott. Szólt Magyarország békepárti álláspontjáról, amit következetesen képvisel az orosz-ukrán háború kirobbanása óta. 

Emlékeztetett arra a már 1940-es években megfogalmazott amerikai stratégiára, mi szerint: Tartsd Amerikát bent, Oroszországot kint, Németországot lent. Ráismerünk erre a stratégiára - összegezte a jelenlegi helyzetet.

A június 9-én megtartandó helyhatósági választás kapcsán emlékeztetett arra: a baloldal már korábban is úgy határozta meg az önkormányzati választás tétjét, hogy az hídfőállása lehet a későbbi országgyűlési választásnak. Utalt arra: politikai csatatérré változna Szombathely, hiszen a helyi baloldali politikusok - mögöttük Gyurcsány Ferenccel -  nem a kormánnyal partneri együttműködésre törekednének, hanem más szándékok vezetnék őket megválasztásuk esetén.  

- Nekünk azért kell dolgoznunk, hogy Szombathely a szombathelyieké maradjon! Egy fejlődő, élhető, otthonos hely legyen azok számára, akik itt születtek, itt nőttek fel, vagy ide költöznek - szögezte le. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában