Előadás

2023.10.14. 20:39

Különös háború a Romkertben - Irodalmi előadás dr. Kiss Gábor régésszel

Fábián Gyula rajtanár, etnográfus, író és festőművész Különös háború című regénye alapján tartott tárlatvezetést a szombathelyi székesegyház környékén és a Romkertnél dr. Kiss Gábor régész.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

A rendhagyó tárlatvezetés elején elhangzott: ezúttal egy irodalmi mű kapcsolódik össze a történelmi időutazással. Az alapot egy 1935-ben írt fantáziaregény adta, ami Fábián Gyula munkája, aki képzőművész volt, de regényeket is írt. Elismert szerzőként tartották számon, főleg ifjúsági könyvei jelentek meg - mondta dr. Kiss Gábor, majd rátért a Különös háború című kötet tartalmának ismertetésére. Elhangzott: a történet Mikes János püspök idején játszódik, természetesen más nevekkel, Szombathely például dunántúli Mártonvásárként jelenik meg a könyvben. A regényben Szenczi Miklós a püspök, akinek egy jó barátja kaktuszt ajándékoz. Szerencsétlenségére, ennek gyökerei között mindenféle trópusi rovar is megbújik. Főként termeszek, amelyek úgy elszaporodnak, hogy az egész várost ellepik, szétrágnak mindent, még a harangok is lezuhannak. A kártevők kiirtásáról szól a regény cselekménye, ami rendkívül fordulatos, változatos - tette hozzá a régész, majd azt is elárulta: a Különös háború című kötet hasonmás kiadásban Szombathelyen is megjelent 2004-ben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában