Gesztenye

2023.10.14. 20:00

Minden, ami gesztenye - Több ezren látogattak ki a Velemi Gesztenyenapokra

Óriási tömeg érkezett Velembe, a település hagyományos és messze földön híres gesztenye ünnepére. Hamar megtelt a parkoló, buszokkal is érkeztek vendégek. Több külföldi - osztrák és szlovén - csoporttal is találkoztunk a rendezvényen.

Tóth Judit

Fotó: © Cseh Gábor

Hömpölygött a vendégsereg Velem főutcáján, mindkét oldalon árusok kínálták portékáikat. A standok közé zenészek, mutatványosok ékelődtek, még izgalmasabbá téve a nagy vásári forgatagot. Jó húsz-huszonöt perc kellett, míg az ember araszolva felért az utca végén található színpadig, ahol hivatalosan is megnyitották a rendezvényt, emellett számos kulturális program szórakoztatta a közönséget.    

Ágh Péter államtitkár, országgyűlési képviselő hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a 31. alkalommal megrendezett Velemi Gesztenyenapokon, ezért Balázsy Péter, Vas vármegye főjegyzője nyitotta meg a rendezvényt. Mint mondta, az idén a Stirling- villa felújítása miatt szűkült a rendezvénytér, de program – ami a Velemben és környékén megtermelt gesztenye köré szerveződik – így is rendkívül sokrétű, és nagyon nagy népszerűségnek örvend. Bakos László, Velem polgármestere beszédben a múltat idézte: -Az első gesztenyeünnepet 1992. október 18-án rendezték meg, a program azóta országos hírű rendezvénnyé vált és ráirányítja a figyelmet Velem és Kőszeghegyalja kulturális, gasztronómiai és természeti értékeire. Az 1992-ben született gyermekek mára felnőttek, maguk is szülők lettek, sokan már gyermekeikkel jönnek a rendezvényre, ami azzá lett, aminek megálmodói szánták: hagyománnyá, amelyet meg kell őrizni. A kezdeti cél az volt, hogy a kézműves foglalkozások mellett a gesztenye feldolgozásával kapcsolatos technikák kerüljenek előtérbe. A szervező Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) 2014-ben adta át a szervezést a velemieknek, akik igyekeztek tovább színesíteni a rendezvényt, amely mostanra az európai gesztenye-kultusz egyik jegyzett eseménye lett – mondta.
A vásári forgatagban több helyen sütöttek gesztenyét, az egyik udvarban Putyora János készített isteni csemegét. Tőle tudtuk meg, hogy tavaly a nagy meleg miatt rossz volt a termés, rengeteg volt a gesztenyében a kukac. Idén jobb a helyzet, az augusztus eleji kiadós eső kedvezett a gesztenyének. A velemi férfi egy praktikát is említett: a gesztenyét be kell áztatni, amelyik feljön a víz felszínére, az rossz, azzal nem érdemes foglalkozni.

A kézműves termékek mellett szinte minden második standnál finomságokat kínáltak. Volt év, amikor októberben már a forralt bor volt kelendő, idén – a remek, napsütéses időjárás miatt – a limonádé és a hideg sör volt a sláger. Nem hiányoztak a kínálatból a gesztenyés csemegék: gesztenyepürét, gesztenyés szívet, gesztenyés kiflit, gesztenyemézet, gesztenyepálinkát, gesztenyés-szilvás rétest is lehetett kóstolni a közkedvelt sült gesztenye mellett, amelyet kisebb és nagyobb adagban is porcióztak a vásárlóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában