Hatodik alkalommal

2023.10.19. 13:13

Muraközi Szakmai Napot tartottak Vasban

Hatodik alkalommal rendezték meg a Muraközi Szakmai Napot a Nagymizdói Lovasudvarban.

Vaol.hu

Forrás: VN

A muraközi lovak neve Magyarországon összefonódik Vas vármegyével, hiszen itt kezdődött meg 2003-ban a fajta rekonstrukciója az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságban, és a mai napig itt található a legnagyobb állomány. A hétvégi rendezvény gerincét a helyszínre érkezett tíz fiatal tenyészkanca küllemi- és mozgás bírálata adta. Az első három helyezett mellett díjat kapott a közönség által legszebbnek ítélt egyed is.

A rendezvényen a Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület elnöke, Kovács-Mesterházy Zoltán és szakbizottságának elnöke, Rácz Károly tartottak fajtabemutatót. Beszéltek a muraközi lovak eredetéről, az általuk végzett kemény munkáról, a világháborúk közötti és az azt követő időszak befolyásáról, illetve helyükről a XXI. században.

A programot a Nagymizdói Lovasudvar házigazdái színesítették: Pölöskei Tamara Comico nyergében lovagolt a közönségnek nagydíjas feladatokat, majd tanítványaival karüsszelben mutatták meg milyen magas szintű lovastudást lehet szerezni lovardájukban. Hű kollégájuk, Brand Zoltán Barbi nevű lovával szőrén, zabla nélkül tartott íjászbemutatót. A folytatásban két muraközi mén szemléltette, milyen feladatokkal találkoznak mindennap az erdőn, majd a babosdöbrétei Contess Lovasudvar mutatta meg nem csak elméletben, hogy a muraközi ló többhasznú - lovaikkal mozgásfejlesztés- és futószáras bemutatót tartottak. Szakonyi Beatrix szarvaskendi lovasoktató Remény nevű muraközi kancájával egész nap lehetőséget biztosított kicsiknek és nagyoknak a lovaglásra. A rendezvény kocsizással zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában