Sajtóreggeli

2023.10.03. 14:02

Októberre fúvóskoncertet és crossfit csapatversenyt is ajánlanak a civilek - fotók

Japán Nap, élménypedagógia és teljesítménytúrák – kilenc szervezet ajánlotta programjait kedden a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ belvárosi irodájában.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Október 7-én, szombaton 13 órától lesz a 15. Japán Nap Szombathelyen az AgoraMűvelődési -és Sportházban:

Schmitt Csilla, a Magyar-Japán Baráti TársaságSzombathely elnöke kiemelte az idei különlegességeket: eltávolítható tetoválások, kimonó- és cosplay-bemutató, a japán italkultúra és haiga kiállítás is szerepelnek a programok között. 19 órakor Ataru-koncert zárja a napot.

Békát nyelni, vagy békét nyerni – az erőszakmentes kommunikációt középpontba helyező előadás-sorozat indul október 4-től a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A részletekről és civil erőforrásokat felkutató és a rászorulók érdekében mozgósító másik kezdeményezésükről Fürj György, a Victus Egyesület elnöke szólt.

Október 7-én, szombaton, 9-től 14 óráig, edzőtermük évfordulóján rendezik a IV. Sawarrior Games férfi-férfi, női-női páros crossfit csapatversenyt (Zanati út 41.). Több városból számítanak résztvevőkre, számolt be Hangay Peter, a Sport Egymásért Egyesület elnöke.

Ugyancsak szombaton a Kámoni Arborétum Látogatóközpontban csatlakozhatnak az érdeklődők a III. Nyugat-magyarországi Élménypedagógiai Konferencia és Szakmai Műhelyhez. Pál Laura, a Pedagógia Plusz munkatársa elmondta, egész nap lehetőségük lesz a résztvevőknek a tapasztalatcserére, elméleti és gyakorlati műhelyeken tanulhatnak. A megszerzett tudás pedig alkalmazható például a pedagógia, a terápia, a csoportmunka, a sport és a szervezetfejlesztés területén.

Kezdődik a Szabadegyetem a Szombathelyi Zsidó Hitközség szervezésében. Elnökük, Sugár Judit sorolta november 23-ig tartó programjaikat: október 5-én 17 órakor Darvas István főrabbi Örülj az ünnepeden! előadásával kezdenek a Bernstein Béla Kulturális Központ emeleti nagytermében. Temetőséta, előadásokat terveznek egyebek mellett a Schey család életéről és a szombathelyi gettó gyermekeiről is.

Szívességi közösség létrehozását tervezik a Nyugat-dunántúli régióban, osztotta meg a sajtóreggelin Sohajda Zsuzsanna, a Szombathelyi Waldorf Társas Kör Egyesület tagja. Az egyesület és partnerei által benyújtott projekt bekerült a Közösségi Adományozási Programba. A Kilences kávézó programjairól is szólt: jövő csütörtökön, pénteken és szombaton őszi fesztiválra készülnek kiállításmegnyitóval, zenés borvacsorával, kézműves- és helyitermék-vásárral.

Negyedszer találkoznak a történelmiregény-írók Kőszegen október 14-én, szombaton a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban. Csiki István, a Kőszegi Polgári Kaszinó Egyesület elnöke elmondta: 15 órától pódiumbeszélgetésekre készülnek az írókkal – Bauer Barbarával, Benkő Lászlóval, Bíró Szabolccsal és Bónizs Róberttel – mások mellett az Anjoukról, Toldi Miklósról, Mátyás királyról és Gutenbergről. 17.30-kor kerekasztal-beszélgetés kezdődik a történelmi regény műfajáról, utána játékos vetélkedő az írókkal.

Szombathely, Dozmat vagy akár a Pinka szurdok és a Vas hegy legszebb vidékeit járhatjuk be október 28-án egy könnyű kiránduláson (5, 10, 20, 30 kilométeren) vagy akár tempós, 42 kilométeres maratonon. Aznap ingyenesen megtekinthető a Vasi Skanzen, a toronyi Esteházy-kastély és a Vasfüggony Múzeum is – mondta el a Colonia Savaria és Pinka-Vashegy teljesítménytúrákról Gombos Kálmán, a Vasi Vándorok Sportegyesület elnöke. Nincs előzetes regisztráció és létszámkorlát! A Colonia Savariatúrák az Oladi Katolikus Közösségi Háztól indulnak (Szombathely-Olad, Márton Áron u. 55.) A Pinka-Vashegy teljesítménytúrák Felsőcsatáron. Bőséges ellátással és jókedvvel várják a vállalkozókedvűeket.

Október 28-i őszi hangversenyüket ajánlotta Tóth Máté, karmester a Szombathely Város Fúvószenekar Egyesület képviseletében. A Bartók Teremben 17 órától tíz művet hallhat a közönség két felvonásban. Vendégük lesz Kiss Gy. László Liszt-díjas tárogatóművész, valamint Szücs Krisztián, az Ajkai Városi Bányász Fúvószenekar karmestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában