Előkelő helyen végeztek

2023.10.09. 08:00

Sokoldalú erőpróbán a halőrök - A szakemberek vízibiciklin szelték a habokat és tippeltek tartóban levő hal méretére

Jól teljesítettek és előkelő helyen végeztek a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége halőrei a hatodik alkalommal megrendezett országos versenyen. A megmérettetés egyben szakmai találkozó is volt.

Vaol.hu

Csaknem harminc csapat vett részt az országos megmérettetésen és szakmai napon

Forrás: Vasivizeken.hu

Szarvason tartották a VI. Országos Halőri Versenyt és Szakmai Találkozót. A rendezvény házigazdája a Magyar Országos Horgász Szövetség volt. A háromfős csapatok – szám szerint 28 – három napon keresztül mérkőztek meg egymással. Vas vármegyét Karácsonyi Tamás, Szekeres Balázs, Seregi Benjamin halőrök képviselték Mesterházy József vezetésével. Az első nap a szakmai előadásokról és az elméleti versenyszámról szólt. Tóth Géza rendőr alezredes és Habony Ildikó TKI-munkacsoport-vezető a helyes konfliktuskezelésről tartott előadást. Papp András, Csongrád vármegye halgazdálkodási szakügyintézője a hatósági eljárások gyakorlatáról beszélt a résztvevőknek. Ebéd után egy nyílt panelbeszélgetés keretében Nemes Attila, Cserepes Ernő, Dudás Tibor, Pfeifer Rikárd és Donkó Péter ismertették szervezetük halőri munkájának helyi jellegzetességeit és rendhagyó ügyeit. Ezután következett egy interaktív elméleti versenyszám: a korábbi évektől eltérően a csapatok nem közösen töltötték ki a kérdőívet, hanem minden résztvevő külön-külön tesztet kapott halfelismerés, rendészet és horgászvizsga témakörökben. 

Másnap négy számban rendeztek ügyességi versenyt. A kerékpáros feladatban a halőrök egy kicsit a horgászok bőrébe bújhattak, amikor egy bójákkal kijelölt pályán kellett végigmenniük kempingbiciklivel. A második feladat szintén biciklizés volt, csak szárazföld helyett vízben. A hagyományos csónakos ügyességi versenyszámon a szervezők csavartak egy kicsit, így a halőrök vízibiciklin szelték a habokat, ami a lomha jószággal bizony egyáltalán nem volt egyszerű. A „rapid peca” versenyszám során a teljes csapat horgászott, de csak tíz percig. Az előre feletetett helyen készre szerelt spiccbotokkal és hasznos tanácsokkal két horgászvilágbajnok várta a versenyzőket. Dr. Kulcsár Aranka és Ambrus Tibor mindent megtett annak érdekében, hogy a halőröknek a szűkös időben csak a halfogással kelljen foglalkozniuk. Ugyancsak hagyományosnak nevezhető az a versenyszám, amely során egy zavarosban horgászó személyt kellett a halőrpároknak ellenőrzés alá vonni, és a jogsértő tevékenységeket feltárni. 

A szervezők az intézkedés szabályosságát, szakszerűségét és jogszerűségét értékelték. A befejező, harmadik napon újabb négy versenyszámban kellett összemérni tudásukat és ügyességüket a halőröknek. A célba dobás vagy más néven casting a tavalyihoz hasonlóan zajlott: három különböző távolságból (10, 12 és 18 méter) kellett három-három alkalommal dobni az Arenberg célponyvára. Az egyetlen különbség az volt, hogy most az időt is mérte a versenybíró. A szerelékkészítés során fonott és monofil zsinórt kellett összekötni, majd egy forgóba adott hosszúságú előkét hurkolni. Az íjászat korábban még nem szerepelt a feladatok között, de sokak tetszését elnyerte. A tippelős feladatban három ponty hosszát, körméretét és súlyát kellett megtippelniük a halőröknek úgy, hogy nem vehették ki őket a haltartóból. Az nyert, aki a legpontosabban meg tudta becsülni mindhárom hal méreteinek összegét. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége halőri csapata az elméleti vetélkedőn a 3. helyet szerezte meg, melyet különdíjjal jutalmaztak. Összesítésben pedig a 14. helyen végeztek a majd 30 csapatot felvonultató mezőnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában