Újra fűtünk

2023.10.11. 20:00

Távhőszolgáltatás start előtt - Körbenéztünk – Ön várja már, hogy melegek legyenek a radiátorok?

Csütörtökön valamennyi szombathelyi távhős lakásban melegek lesznek a radiátorok. Mivel három egymást követő napon a napi átlaghőmérséklet nem haladta meg a +15 Celsius-fokot, a szolgáltató a rendszer beindításáról döntött.

Cseh-Egyed Bernadett

Bugovics György részlegvezető a szombathelyi távhőnél – vízmintát vesz éppen

Fotó: Szendi Péter

 A nyárias szeptember miatt idén a megszokottnál később kezdődött a fűtési szezon. Beliznai Pálné, a BEM Lakásszövetkezet elnöke érdeklődésünkre elmondta: a központi gázkazánokat korábban bekapcsolták, így az ahhoz tartozó lakások tulajdonosai saját igényeik szerint indíthatják be a fűtést. A távhős házak képviselőivel múlt héten egyeztettek, de a jó idő miatt akkor nem kérték a rendszer beindítását, szerdán azonban már mellette szavaztak.

 Közben a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. arról tájékoztatta lapunkat: „Az OMSZ rendelkezésükre álló hivatalos adatai azt mutatják, hogy október 8–10. között a napi átlaghőmérséklet nem haladta meg a +15 Celsius-fokot, így a fűtésszolgáltatás október 12-én – ellenkező tartalmú megrendelés hiányában – előreláthatólag mindenhol elindul.” Hozzátették: a fűtési időszak hivatalosan minden év szeptember 15-től a következő év május 15-ig tart, de a szolgáltatás mindig az aktuális hőmérsékleti viszonyokhoz igazodik. A reggeli fűtésindítás, az esti leállás időpontját vagy a csökkentett éjszakai fűtést például a távhőszolgáltató és a lakóközösség közötti szerződés határozza meg.

 A távhőszoláltató arra hívja fel a fogyasztók figyelmét: némi odafigyeléssel jelentős energiát spórolhatnak meg. A fűtési hőmérséklet 1 Celsius-fokkal való csökkentése mintegy 6 százalék energiamegtakarítást jelent, ezért kérik a szabályozó szelepek használatát. A termosztátfejet nem tanácsos letakarni, mert az akadályozza a helyiségben cirkuláló levegő áramlását, és ezáltal a szelep megfelelő szabályozását. Mindig röviden és intenzíven szellőztessünk. Éjszakára, vagy ha hosszabb időre elmegyünk otthonról, a hőmérsékletet vegyük alacsonyabbra.

 A ritkábban használt helyiségekben alacsonyabb hőmérséklet is elég. Az eltérő hőmérsékletű helyiségek közötti ajtókat tartsuk csukva. A karbantartási, felújítási munkálatok szeptember 15-ig mindenhol befejeződtek, a fűtési szezon kezdete azt jelenti: a szolgáltatónak ekkortól képesnek kell lennie beindítani a rendszert. 

Bicskei Tibor, a celldömölki távhőszolgáltató cég ügyvezetője elmondta: a városban a felhasználók határozzák meg, mikor jön el ez a pillanat. Mivel a rendszer viszonylag kicsi, a kérést követően néhány órán belül már melegek a radiátorok. 

Szerda délutánig senki nem kérte a fűtés elindítását, a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve Bicskei Tibor arra számít: a hétvégén vagy a jövő hét elején már Celldömölkön is melegek lesznek a radiátorok a távhős lakásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában