Közösséget erősít a faültetés

2023.10.25. 09:26

Tovább zöldülnek a vasi kistelepülések: népszerű az országos program

Az őszi ültetési időszakban folytatódik az Agrárminisztérium által meghirdetett településfásítási program: Vasban 29 faluban, illetve kisvárosban összesen 631 sorfa kerül a földbe.

Cseh-Egyed Bernadett

Hosszúperesztegen is igazi közösségi esemény volt az ültetés

Forrás: VN

A településfásítási program eddigi két ütemében összesen 36 ezer sorfát ültettek el több mint 1350 településen, amelyhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 1,5 milliárd forint támogatást biztosított. A településfásítási program így a rendszerváltozás óta a legnagyobb ilyen jellegű kezdeményezés. Az őszi ültetési időszakban összesen 8000 sorfát ültetnek el 345 településen. A programban igényelhető fák konténeresek vagy földlabdásak, 10–14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2–5 méter magasak. 

A szakszerű ültetés érdekében minden fához támasztókarókat, takarómulcsot és védőrácsot is biztosítanak. A fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, ennek jelképeként minden igénylő ajándékba kap egy madárodút is. A harmadik ütemben az érdeklődő települések 13 fafajból választhattak a készlet erejéig. A listán a különböző települési viszonyok között is sikerrel ültethető fafajok szerepeltek, olvasható az orszagfasitas.hu oldalon. 

Vasban 29 település összesen 631 sorfát nyert el a pályázaton, ezeket a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. november végéig szállítja ki. A program koordinálását az Országos Erdészeti Egyesület végzi, a szakszerű ültetéshez pedig az állami erdőgazdaságok munkatársai nyújtanak segítséget. 

Az őszi szezonban elsőként Vönöckön ültették el a programban elnyert 30 gömbszivarfát. Buti Mónika polgármester elmondta: a falu nagyon hálás a lehetőségért, mert önerőből nem tudták volna zöldíteni a belterületet. 2021-ben is pályáztak, akkor 15 díszalmát és 15 gömbszivarfát kaptak, így két év alatt 60 fával gyarapodott a település. Most egy teljes utcát fásíthattak, és jutott csemete a játszótérre és a történelmi emlékparkba is. Az ültetés pedig igazi közösségi program volt.

 Varga Péter, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. ökoturisztikai, természetvédelmi és pályázatkezelési csoportvezetője a csemeték gondozásához, ápolásához is adott tanácsokat. Közben kizöldült Hos - szúpereszteg is: magas kőris, amerikai és ezüsthárs, valamint korai és hegyi juhar is került a tűzoltómúzeum park jába. 

A falu 2021-ben 30 fát nyert, akkor kezdték el a múzeumpark fásítását, de az óvoda udvarába és a kerékpárút mellé is kerültek sorfák. A település szépítéséhez nagyban hozzájárul az országfásítási program. A most kapott 11 fával már majdnem teljes a parkot körülölelő fasor. Az ültetés itt is igazi közösségi esemény volt: kicsik és nagyok egyaránt ásót, lapátot, öntözőkannát ragadtak. Múlt hétvégén Jákfán 6 kőrist és 9 juharfát ültettek el a templomtérre, továbbá 8 ezüsthársat a focipálya elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában