Élmény

2023.10.06. 17:30

Tudomány a porondon! – Újra rendhagyó tanórára hívták a gyerekeket a cirkuszba - fotók

Őszi turnéjuk egyik állomásaként a napokban Szombathelyen vendégeskedik a Magyar Nemzeti Cirkusz. Műsorszámaikhoz igazodva a Nagy Lajos Gimnázium két pedagógusa, Sinkó Andrea és Kovacsics Bernadett újabb tanórányi anyagot állított össze.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

A természettudományos jelenségek részei az életünknek és az iskolán kívül is van lehetőség a tanulásra, ráadásul szórakoztató formában. Arról nem beszélve, hogy az érettségi egyre inkább az életből vett példákra épít, és ha valaki nem ismeri fel a biológia, a fizika és más természettudományok törvényszerűségeit, összefüggéseit, akkor nem tud válaszolni a kérdésekre – mondják a tanárok, akik sorban a hatodik élmény-tanórájukat tartották pénteken a cirkusz produkcióira építve. 

Felléptek a műsorban légtornászok és lovas akrobaták, hallhattunk a macskaidomításról, jókedvet hozott a manézsba Alfonse, a bohóc. Közben megtudtuk: ahhoz, hogy a magasban a különböző szereken be tudják mutatni gyakorlataikat, le kell küzdeniük tériszonyukat, félelmüket, ami evolúciós eredetű. Szó esett a stresszről is, ami tud ösztönző és gátló hatású is tud lenni és a szédülésről, ami minden forgó mozgásnál előfordul. Utóbbihoz társította elismert tudósainkat Kovacsics Bernadett: Bárány Róbertet például, aki 1914-ben a belső fület érintő kutatásaiért kapott orvosi-élettani Nobel-díjat és friss Nobel-díjasainkat, Karikó Katalint és Krausz Ferencet.

Sinkó Andrea a gravitációt említve párhuzamot vont az Eötvös-ingát feltaláló Eötvös Loránd és a zsonglőrködő Eötvös Loránd között. Fatime és Paczo komikus elemekkel vegyített, nem mindennapi macskaprodukciója is tartogatott új információt: kiderült, hogy a macskaidomításnál fontos a belső motiváció és kell a megerősítésaz állatoknak.

Mennyire babonásak az artisták? Milyen rituálékat végeznek el rendszeresen a cirkuszi számok, a fellépéseik előtt? – erről Ipacs Bence atya mesélt. Nem maradhatott el a lovas attrakció sem: a többszörös Arany díjas Ifj. Richter József a nézőtérről egy vállalkozókedvű diákot és egy testnevelőtanárt is bevont.

A Nagy Lajos Gimnáziumból, a Kanizsai Dorottya Gimnáziumból, Vas és Zala vármegye általános iskoláiból is érkeztek gyerekek – legalább nyolcszázan nézték, izgulták végig a produkciókat és hallgatták a magyarázatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában