Emelkedett a koncentráció

2023.10.12. 13:36

Túl vagyunk egy covid-hullámon? - Gyermekorvos válaszolt kérdéseinkre

Továbbra is emelkedett, de már stagnál a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja a szombathelyi szennyvízben - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb térképes előrejelzéséből. Annak jártunk utána: milyen tüneteket tapasztalnak a vasiak, mivel keresik fel a rendelőket, gyógyszertárakat.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Shutterstock

Az óvoda- és iskolakezdés után nem sokkal, szeptember második hetében volt egy csúcs a megbetegedésekben. Most már tudjuk: ennek jó része koronavírus volt. Nem okozott súlyos tüneteket, maximum néhány lázas napot, viszont a családban egyszerre többen tapasztaltak hasonlókat - mondta el lapunknak Dr. Pölöskey Péter csecsemő- és gyermekgyógyász, aki úgy tapasztalja: a szeptember második fele - talán köszönhetően a jó időnek is – nyugalmas volt, a héten nőtt valamelyest újra a rendelőt felkeresők száma, de tömeges- vagy speciális megbetegedésekről nem tud. 

Dr. Németh Ákos, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Vas Vármegyei Szervezetének elnöke, a vépi gyógyszertár vezetője érdeklődésünkre elmondta: sokéves tapasztalat, hogy a nyári hónapokat és az iskolakezdést követően előjönnek a meghűléses panaszok, és megnövekszik a forgalom a patikában - így volt ez idén is. Elsősorban orrsprayt, lázcsillapítót keresnek most a páciensek. Emlékeztetett: a covid továbbra is köztünk van, de a tapasztalatok szerint enyhébb formában. A szakember szerint ideje felkészíteni szervezetünket a téli hónapokra: szedjünk multi- illetve C és D vitamint. A szájmaszk használata pedig továbbra is ajánlott: nem csak a covid fertőzés, hanem egyéb légúti megbetegedések terjedését is akadályozza.   
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában