Könyvbemutató

2023.10.25. 17:32

Ügyvéd, politikus, irodalmár - Bemutatták a Horváth Boldizsár-bibliográfiát - fotók

Sokoldalúbb személyiség volt, mint azt sokan gondolnák: ügyvéd, jogász, országgyűlési képviselő, szónok, irodalmár - mondta lapunknak Horváthné Kupi Ildikó, a Berzsenyi Dániel Könyvtár osztályvezetője, a kedden bemutatott Horváth Boldizsár-bibliográfia szerkesztője.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Tavaly, születésének 200. évfordulója apropóján kezdték összeállítani és halálának 125. évfordulóján, kedden mutatták be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a Horváth Boldizsár-bibliográfiát. Hosszas kutatómunka előzte ezt meg, nagyobb, mint amire számítottak, de hiszi és vallja: a bibliográfiák összeállítása a könyvtárak feladatai közé tartozik - hangzott el Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárizgató köszöntőjében, aki emlékeztetett arra is: a kötet a Berzsenyi Dániel Könyvtár által 1974-ben elindított, Vasi életrajzi bibliográfiák címet viselő sorozat 44. állomása, vagyis kötete. Megjelenését dr. Nemény András polgármester is támogatta, aki a bemutatón úgy fogalmazott: - a kötet a miniszter, jogtudós, városatya, államférfi, költő, irodalmár értékteremtő tevékenységét mutatja be, így elérhetővé téve az utókornak a példa értékű „jó utakat”.   

- Horváth Boldizsár nevére rákeresve több ezer találatot kapunk. Ezekből az életpályája szempontjából legfontosabbakat kellett kiválogatnunk, de egyebek mellett az országgyűlési könyvtár katalógusában is sok minden elérhető Horváth Boldizsárról - avatott be a kutatómunka részleteibe Horváthné Kupi Ildikó osztályvezető, a kötet szerkesztője. Hozzátette: az anyaggyűjtésben Szalainé Bodor Edit, a helyismereti gyűjtemény vezetője, Vörösné Adler Erika könyvtáros segítették, továbbá szakmai támogatást kapott Balogh Péter építésztől, Katona Attila történésztől, Kalocsai Péter egyetemi docenstől. 

Horváth Boldizsár neve nem ismeretlen a vasiak előtt, de azt már kevesebben tudják, mennyire sokoldalú személyiség volt: ügyvéd, jogász, főjegyző, országgyűlési képviselő, az Andrássy-kormány igazságügyi minisztere. Rengeteg olyan jogszabály fűződik a nevéhez, amelyekre a mai napig korszakalkotóként tekintenek. Nagyon nagy szónok volt, a másnapi újságok gyakorta arról számoltak be: mekkorát alakított Horváth Boldizsár a Parlamentben. Ez a képessége a szépirodalomban is megmutatkozott: már fiatalon verseket, tárcanovellát írt, útirajzot jelentetett meg.  

Bár több könyvtár katalógusa Horváth Boldizsár nevéhez köti az 1866-ban megjelent Municipium és parlamentarismus című röpiratot, a bibliográfia összeállítása során sikerült bebizonyítani, az valójában Holovich Boldizsár ügyvédé. Ez egy plusz hozadéka, érdekessége volt a munkának - mesélte Horváthné Kupi Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában